Nieuws, Nieuws

Blog Elske Doets: Betekent dit het afscheid van de modelmedewerkers?

In de krappe arbeidsmarkt van ná corona worden ondernemers gedwongen creatiever om zich heen te kijken. ,,Misschien is het de hoogste tijd afscheid te nemen van ‘model-medewerkers’, aldus reisondernemer Elske Doets in deze blog.

Nu de economie op volle toeren draait en de vraag naar reizen zowat het pre-corona niveau aantikt, is de realiteit dat vele ondernemers, ook ik, vergeefs naar mensen zoeken om op volle kracht te herstarten. Dat nog niet iedereen de ‘reset’-knop heeft gevonden en een deel van de beroepsbevolking te maken heeft met vervelende na-ijleffecten door corona begrijp ik. Maar wat me opvalt is dat de spirit om terug te veren lastig te vinden is, ook bij hen die goed door de crisis zijn gerold.

Uitgerekend op het moment dat we als bedrijfsleven met een nieuwe agenda aan de slag willen (klimaat, energietransitie, diversiteit) en je van werknemers dus iets extra’s verlangt, zie je oude reflexen – alleen binnen de lijntjes willen werken – terugkeren. Ofwel, de frisse energie die nodig is om bedrijven en instellingen te helpen de omslag te maken naar een schone, veilige en diverse toekomst zie ik onvoldoende opborrelen. Regelmatig word ik geconfronteerd met mensen die van een kwartiertje overwerk al overstuur raken of de concentratie niet meer kunnen vinden om uren achter elkaar op een scherm te werken, juist nu veel business naar digitaal is verschoven. Ik zie dat met lede ogen aan. In deze tijd van transitie zou doorschakelen het motto moeten zijn, niet terugschakelen.

Medewerkers met een ‘vlekje’

Wat te doen aan de personeelsschaarste? En de gebrekkige flexibiliteit? Omdat ik van collega-ondernemers hoor dat meer betalen en het bieden van meer vrijheid nauwelijks effect sorteert, lijkt er – en dat is wellicht the blessing in disguise – een veel creatiever antwoord te moeten komen. Zelf heb ik de neiging naar Ter Apel te rijden en gemotiveerde Oekraïners mee terug te nemen. Maar ja, dat is slechts een impuls: zoiets kan natuurlijk niet.

Wat die impuls wél laat zien, en wat op termijn misschien ook heel gezond is, is dat ondernemers zich niet langer blind staren op ‘model-medewerkers’. En hun blik verleggen naar senioren, immigranten en mensen ‘met een vlekje’ die, wellicht juist door hun wat mindere uitgangspositie, wél de spirit hebben om er tegenaan te gaan. Dat Brussel begint na te denken over het organiseren van gecontroleerde immigratie vanuit Afrika en ikzelf intussen ook onder vluchtelingen en mensen met een niet-toeristische achtergrond zoek naar nieuwe medewerkers, lijkt me geen toeval.

Afrondend: ik wens alle ondernemers, inclusief mijzelf, onontdekte mensen toe die op het eerste gezicht misschien niet aan het plaatje voldoen, maar vol overgave bergen verzetten zodra ze hun plek gevonden hebben.

Bron: De Ondernemer