Nieuws, Nieuws

De kracht van netwerken

Inmiddels ben ik 90 dagen ‘Zakenvrouw van het jaar’. Het meest bijzonder en meest waardevolle vind ik het ontmoeten van veel nieuwe zakelijke contacten.

Ik kom veel in de USA voor zaken en ben daar al 20 jaar bezig met het onderhouden, vernieuwen en uitbouwen van mijn netwerk. Mijn business, reizen organiseren, staat of valt met een goed zakelijk netwerk. ‘People business’, dat is wat mijn business is en waarin ik het verschil kan maken. Het grappige is dat ik er zelf blij van word. Vooral van hoe Amerikanen netwerken; geen ‘ouwe jongens krentenbrood’, maar juist op wildvreemde, belangrijke mensen afstappen en een connectie proberen te maken.

Mijn ervaring is dat hier heel verrassende contacten uit voort kunnen komen. Vaak is het achteraf geen toeval dat je bepaalde mensen hebt leren kennen. Ik heb zeker al meer dan 10 ontmoetingen gehad met mensen waarvan ik dacht er niet mee te kunnen werken. Een paar dagen of een paar weken later bleek ik deze mensen opeens hard nodig te hebben. Toeval bestaat niet. Alleen door  deze fysieke connectie en door echt iemand in de ogen gekeken te hebben kan dit van waarde zijn; dat is mijn ervaring.

Hoe vaak dacht ik in het verleden dat ik het te druk had in mijn bedrijf, een excuus om wellicht niet te gaan netwerken in Nederland? Dan ging ik toch wel golfen of naar die ene bijeenkomst en ontmoette ik vervolgens mensen waar ik vaak tot de dag van vandaag nog mee werk.

Het grappige is dat veel mensen in Nederland schrikken als je zomaar op ze afstapt en jezelf voorstelt. Nu kan ik gelukkig de lading eraan toe voegen dat ik ‘Zakenvrouw van het jaar’ ben. Dan gaan ogen en deuren plotseling open. Fantastisch!

Elske Doets
a.k.a. Spirit Bear
Directeur-eigenaar Doets Reizen
www.elskedoets.nl – Twitter: @DoetsElske – Instagram: elskedoets – www.jandoets.nl/Elske