Professioneel

Gewaardeerde persoonlijkheid
Elske Doets werd landelijk bekend dankzij de titel ‘Zakenvrouw Van Het Jaar 2017’. Deze gebeurtenis en de vele publieke optredens die volgden, hebben van haar in relatief korte tijd een gewaardeerde  persoonlijkheid gemaakt. Niet alleen is zij dankzij haar positiviteit en weloverwogen maatschappijkritiek uitgegroeid tot een inspirerend rolmodel voor ambitieuze ondernemers. Ook helpt ze jonge meiden via de Young Lady Business Academy hun eigen weerstand, of die van hun omgeving, af te leggen bij het streven naar de absolute top. Voor het oprichten van deze Academy kreeg ze erkenning met een bezoek van Koningin Máxima. Naast een veel gevraagd spreker is ze inmiddels een markante stem bij programma’s als ‘Nieuws & Co’ op (NPO 1) en ‘BNR Zakendoen’ (BNR Nieuwsradio). Tevens publiceerde ze bij Uitgeverij Prometheus het boek ‘Het lef om gelukkig te zijn’, waarin ze laat zien dat je door consequent te kiezen voor levensgeluk zowel thuis als in je loopbaan op koers blijft.

Nieuwe focus, nieuw vertrouwen
In een tijd dat we bang zijn welvaart en onderling vertrouwen te verliezen, en de digitale wereld eerder verwarring zaait dan opheldering, brengt Elske zakelijke en persoonlijke kwesties krachtdadig, en met succes, terug tot de absolute essentie. En weet ze mensen – net als de medewerkers in haar eigen bedrijf – een kernachtige missie mee te geven, die langdurig op ieders netvlies blijft staan. Vitaal onderdeel van haar effectiviteit is dat Elske steeds ‘dichtbij’ is, super benaderbaar. Daarmee charmeert ze vriend en vijand. En is ze bij uitstek geschikt om bedrijven, organisaties en individuen, ook als er weerstand is, nieuw focus te geven om succesvol te zijn. Niet voor niets hebben haar optredens grote interesse gewekt bij politiek en bedrijfsleven.

Vier de toekomst & de verschillen
Eén van de meest aansprekende eigenschappen van Elske is haar visie op diversiteit, die ze onvoorwaardelijk omarmt. Het feit dat iedereen anders is, andere talenten heeft, andere voorkeuren, andere irritaties, andere piekmomenten, andere achtergronden, ziet zij niet als lastig of onhandig, maar als een waardevolle bron van betekenis en rijkdom waar elke organisatie juist in zou moeten investeren. Zij pleit vurig voor meer individualisme, maar dan wel van de betrokken (en niet van de vrijblijvende) soort. Haar definitie van succes is niet dat iedereen over eenzelfde, door de buitenwereld als succesvol gedefinieerde lat moet springen, maar dat iedereen zelf die lat definieert, eigen doelen stelt, en ja, als het aan haar ligt, zo hoog mogelijk. Daarbij jaagt ze verdere ontplooiing van vrouwelijk talent aan als het creatievere antwoord op ‘het glazen plafond’ dan vrouwenquota.

Organische groei
Sinds Elske in 2001 het roer overnam bij Doets Reizen heeft ze een organische groeistrategie doorgevoerd. Door gelijktijdig te bouwen aan een loyaal team van medewerkers en de nieuwste technologie aan boord te halen, om vervolgens mens en techniek elkaar te laten versterken, heeft ze de basis gelegd van haar huidige succes. Niet alleen is de winst van Doets Reizen onder haar leiding aanzienlijk gegroeid, minstens zo opvallend is dat haar bedrijf tijdens de financiële crisis (2008) stabiel is gebleven. En in de periode 2013-2017 zelfs 60 procent omzetgroei heeft gerealiseerd, tot en met een bedrag van 28 miljoen. Deze groei blijft volgens verwachting doorzetten richting de 31 miljoen in 2019. Indrukwekkend is ook de snelheid waarmee ze, al even organisch, haar Young Lady Business Academy tot bloei laat komen: al na één jaar zal deze social enterprise wegens krachtige groei verhuizen naar de Erasmus Center for Entrepreneurship in Rotterdam. Maakt zich los van haar eigen bedrijf en de Young lady Business Academy doorlopend sterk voor het ondernemerschap en stimuleert zowel individuele ondernemers als burgers in het algemeen tot meer durf.

Samenvattend…
Met haar heldere blik op de samenleving en het zakendoen van morgen doorbreekt Elske Doets uitgesleten denkpatronen. Deelt complexe vraagstukken op in overzichtelijke missies, waarvoor ze mensen in beweging krijgt. Loopt niet weg voor lastige discussies, ook niet over klimaat en overtoerisme, maar houdt tegelijkertijd focus op samenwerking en tempo maken.

WERKERVARING
2018              Schrijfster boek: “Het lef om gelukkig te zijn”- Uitgeverij Prometheus 
2017-heden  Oprichter Young Lady Business Academy een non-profit initiatief
2001-heden  Directeur eigenaar Doets Reizen (tot 2019 Jan Doets America Tours) (50 medewerkers en een jaaromzet Euro 30 miljoen)
1999-2001    General manager Doets Reizen
1996-1999    Product Manager USA & Canada Doets Reizen
1986-1996    Parttime of vakantiekracht bij Doets Reizen (telex tot verkoop)

OPLEIDINGEN
1991-1997  Nederlands recht met economische specialisatie Universiteit van Amsterdam
1989-1991  VWO, C.S.G. Jan Arentsz in Alkmaar
1984-1989 HAVO, Bergen Scholen gemeenschap in Bergen (NH)

AWARDS
2019 Chairman’s Circle Honors Award Brand USA
2018 Chairman’s Circle Honors Award Brand USA
2018 Top 250 snelst groeiende bedrijven in Nederland NLGroeit en Erasmus Universiteit
2018 Next Women Top 100
2017 Chairman’s Circle Honors Award Brand USA
2017 FD Gazellen (categorie groot)
2017 Zakenvrouw van het Jaar – Veuve Clicquot
2017 Next Women Top 100
2016 Chairman’s Circle Honors Award Brand USA
2016 FD Gazellen (categorie groot)
2015 Chairman’s Circle Honors Award Brand USA
2013 Chairman’s Circle Honors Award Brand USA
2013 Finalist Noord Hollandse Ondernemersprijs categorie middelgroot
1999 Eager Beaver Award uitgereikt door de Canadese Ambassadrice

Toelichting:
Chairman’s Circle Honors Award is een Reis Oscar waarbij Doets Reizen op het gebied van kwantiteit, kwaliteit en marketing wereldwijd tot de 50 beste reisbedrijven hoort voor de bestemming Amerika. Doets Reizen is de enige Nederlandse reisorganisatie die deze award tot nu heeft gewonnen

NEVENACTIVITEITEN
2019 – Jurylid Van Hylckama VliegOndernemingsprijs in Noord-Holland
2019 – heden Nieuws & Co NPO 1
2018 – heden Co-Host bij radio programma Zakendoen BNR om de 4 weken
2018 – heden Board member & fellow of  De Witt Institute for Advanced Negotiations
2018 – eind 2018 ‘Spraakmakers’ bij NPO radio 1
2018 – heden Jurylid Ribbius Peletier Penning geïnitieerd door de Provincie Noord Holland. Een prijs als waardering en stimulering van meer vrouwen in de politiek.
2018 – heden Comite of Recommendation The Next Women 
2018 – heden Member Of Board Recommendation Philips Innovation Services
2018 – heden lid Presidents Institute
2018 – heden lid VNO NCW DGA netwerk en vrouwennetwerk
2017 – heden Founder Young Lady Business Academy https://www.elskedoets.nl/ladybusinessacademy/
2017 –  heden Groei Ambassadeur NL Groeit https://www.nlgroeit.nl/mentor/elske-doets
https://www.nlgroeit.nl/raad-van-groeiambassadeurs en mentor van een 3tal ondernemers
2009 – heden Diverse bestuursfuncties bij o.a. St. Adelbertus School en Basisschool van Reenen in Bergen (NH) en C.S.G. Jan Arentsz in Alkmaar
2014 – 2018  Lid Vrouwennetwerk Bergen Egmond Schoorl
2002 – 2013   Lid en bestuurslid bij Jong Management VNO NCW Kring Noordwest Holland

ELSKE & DE SAMENLEVING
Elske heeft in 2015 met eigen ogen de witte ‘Spirit Bear’ in West-Canada mogen zien. Deze beer leeft in een regenwoud langs de kust van British Columbia. Dit unieke ecosysteem blijft in stand door wilde zalm en wordt gesteund door de non-profitorganisatie Pacific Wild: www.jandoets.nl/pacific-wild-donatie Elke reiziger die met Doets Reizen naar Canada reist draagt €2 af aan Pacific Wild en Elske verdubbelt deze bijdrage.

In 2017 heeft Elske, naar aanleiding van haar benoeming tot Zakenvrouw van het Jaar 2017, de Young Lady Business Academy opgezet. Hiermee creëert ze een week lang de ultieme, stimulerende omgeving voor jonge meiden en vrouwen om hun talent te ontdekken. En om vervolgens uit te kunnen blinken.

Daarnaast zet Elske zich als sponsor in voor lokale sportclubs. Dit om jongeren te stimuleren om met plezier te bewegen. Doets Reizen reizen sponsort meisjesvoetbal DWOW Wieringerwerf, VV Bergen, Skiclub Il Primo, Alkmaarse Mixed Hockey Club en Golfbaan Sluispolder.

OVERIG
Sport

  • Personal training (sinds 2008)
  • Tennis
  • Ski
  • Waterski
  • Wakeboarding
  • Golf

Quotes

  • 3 D’s van Elske Doets: Dream. Dare. Do.
  • Niemand is perfect of ooit af.
  • Je best doen is niet genoeg, ga voor de top!