Professioneel

Zakenvrouw die het podium omarmt
Sinds haar benoeming tot ‘Zakenvrouw Van Het Jaar 2017’ en haar besluit daadwerkelijk iets met die titel te dóen, heeft Elske Doets er bewust voor gekozen het podium te omarmen. Met succes… Dankzij haar toekomstgerichte en helder verwoorde ideeën over actuele items als klimaatproblematiek, diversiteit, vrouwenquotum, het MKB, overtoerisme en de fragiele balans tussen werk en privé is Elske bij uiteenlopende media een graag geziene gast. Ze koppelt haar originele en onafhankelijke visie aan een rustige presentatie. Ook als de gemoederen oplopen, blijft ze uiterst kalm.

Rolmodel willen zijn…
Hoewel het verwijt van ijdelheid, zeker in Nederland, al snel op de loer ligt, kiest Elske Doets ervoor zich als podiumpersoonlijkheid verder te ontwikkelen. Dat veel vrouwen afhaken als hun zichtbaarheid toeneemt en die zo belangrijke taak van vrouwelijk rolmodel van zich af duwen, is voor Elske een reden om zelf wél zichtbaar te zijn. Gevolg: naast een veel gevraagd spreker is ze inmiddels uitgegroeid tot een vaste waarde bij programma’s als ‘Nieuws & Co’ (NPO 1) en ‘BNR Zakendoen’ (BNR Nieuwsradio). Tevens publiceerde ze bij Uitgeverij Prometheus het boek ‘Het lef om gelukkig te zijn’ (inmiddels 4e druk), waarin ze laat zien dat je door levensgeluk consequent op de voorgrond te plaatsen zowel thuis als in je loopbaan op koers blijft.

Positief individualisme
Grote constante in de optredens en artikelen van Elske is haar positieve kijk op het individu en hun onderlinge verschillen. In plaats van mensen ‘glad te strijken’ en in regelingen te vangen, pleit Elske voor een focus op ieders afzonderlijke talent, op de vaak veronachtzaamde rijkdom van al die verschillende talenten en gevoeligheden. Haar definitie van succes is niet dat iedereen over eenzelfde, door de buitenwereld als succesvol gedefinieerde lat moet springen, maar dat wij allen zelf die lat definiëren, eigen doelen stellen. Liefst zo ambitieus mogelijk, als het aan Elske ligt.

Groei in diversiteit
Ook in haar eigen bedrijf, Doets Reizen, wakkert Elske haar medewerkers aan hun individuele talent te ontdekken en ontplooien. Resultaat: een veelheid aan karakters die niettemin een hecht team vormen en klanten op een persoonlijke manier helpen. Dankzij deze uitgekiende teamvorming, in combinatie met de nieuwste technologie, is de winst van Doets Reizen omhoog geschoten; in de periode 2013-2017 zelfs 60 procent. Logisch dus dat Elske een graag geziene gast is op bijeenkomsten, die in het teken staan van groei en kansen pakken. Al wordt ze ook rond het thema ‘diversiteit’ veel gevraagd vanwege haar omarming van verschillen. En haar ambitie om niet alleen meer vrouwen naar leidinggevende posities te laten doorstromen, maar evenzeer ouderen en mensen met een migratieachtergrond of een beperking.

Initiator Young Lady Business Academy
Veel van Elske’s dromen – talent ruim baan geven, meer diversiteit, de kracht van vrouwelijk ondernemerschap – komen bij elkaar in de Young Lady Business Academy, die ze in 2017 oprichtte. Dit non-profit initiatief verhuisde na drie succesvolle edities in Heerhugowaard naar de Erasmus Center for Entrepreneurship in Rotterdam, volgens Elske de meest toekomstgerichte stad van Nederland. Niet morgen, maar zo snel mogelijk hoopt Elske met haar Academy dusdanig veel vrouwelijk talent tot bloei te brengen dat een vrouwenquotum achterhaald zal zijn nog voor het is ingevoerd.

Betere wereld
Geïnspireerd door de wereldwijde discussies over klimaatverandering, biodiversiteit en natuurbescherming past Elske de groeiambities van haar eigen bedrijf aan. En speelt ze met Doets Reizen al jaren een actieve rol in het financieel ondersteunen van ‘Pacific Wild’, een non-profit organisatie die het gematigde regenwoud en het unieke ecosysteem van British Columbia beschermt. Naar dit voorbeeld probeert ze ook andere bedrijven te stimuleren een missie te formuleren, die van maatschappelijke betekenis is. Een bedrijf dat ook kan ‘geven’ is volgens haar zoveel meer waard, materieel én immaterieel.

WERKERVARING
2020              Oprichter BUDDYBOLD
2020              Oprichter Elskerahma: Ondernemers helpen aan een post-corona superstart. 
2020              Schrijfster boek: “Bloei, een nieuw scenario voor groei”- Uitgeverij Business Contact
2018              Schrijfster boek: “Het lef om gelukkig te zijn”- Uitgeverij Prometheus 
2017-heden  Oprichter Young Lady Business Academy een non-profit initiatief
2001-heden  Directeur eigenaar Doets Reizen*
1999-2001    General Manager Doets Reizen
1996-1999    Product Manager USA & Canada Doets Reizen
1986-1996    Parttime of vakantiekracht bij Doets Reizen (telex tot verkoop)
*  Doets Reizen: tot 2019 Jan Doets America Tours. Circa 50 medewerkers en een jaaromzet Euro 30 miljoen.

OPLEIDINGEN
1991-1997  Nederlands recht met economische specialisatie Universiteit van Amsterdam
1989-1991  VWO, C.S.G. Jan Arentsz in Alkmaar
1984-1989 HAVO, Bergen Scholen gemeenschap in Bergen (NH)

AWARDS
2020 Chairman’s Circle Honors Award Brand USA
2019 Next Women Top 100
2019 Chairman’s Circle Honors Award Brand USA
2018 Chairman’s Circle Honors Award Brand USA
2018 Top 250 snelst groeiende bedrijven in Nederland NLGroeit en Erasmus Universiteit
2018 Next Women Top 100
2017 Chairman’s Circle Honors Award Brand USA
2017 FD Gazellen (categorie groot)
2017 Zakenvrouw van het Jaar – Veuve Clicquot
2017 Next Women Top 100
2016 Chairman’s Circle Honors Award Brand USA
2016 FD Gazellen (categorie groot)
2015 Chairman’s Circle Honors Award Brand USA
2013 Chairman’s Circle Honors Award Brand USA
2013 Finalist Noord Hollandse Ondernemersprijs categorie middelgroot
1999 Eager Beaver Award uitgereikt door de Canadese Ambassadrice

Toelichting:
Chairman’s Circle Honors Award is een Reis Oscar waarbij Doets Reizen op het gebied van kwantiteit, kwaliteit en marketing wereldwijd tot de 50 beste reisbedrijven hoort voor de bestemming Amerika. Doets Reizen is de enige Nederlandse reisorganisatie die deze award tot nu heeft gewonnen

NEVENACTIVITEITEN
2019 – Ambassadrice voor Shecredit
2019 – Ambassadrice voor Eve Foundation
2019 – FD Circle
2019 – Jurylid Van Hylckama VliegOndernemingsprijs in Noord-Holland
2019 – heden Nieuws & Co NPO 1
2018 – heden Co-Host bij radio programma Zakendoen BNR om de 4 weken
2018 – heden Board member & fellow of  De Witt Institute for Advanced Negotiations
2018 – eind 2018 ‘Spraakmakers’ bij NPO radio 1
2018 – heden Jurylid Ribbius Peletier Penning geïnitieerd door de Provincie Noord Holland. Een prijs als waardering en stimulering van meer vrouwen in de politiek.
2018 – heden Comite of Recommendation The Next Women 
2018 – heden Member Of Board Recommendation Philips Innovation Services
2018 – heden lid VNO NCW DGA netwerk en vrouwennetwerk
2017 – heden Founder Young Lady Business Academy
2017 –  heden Groei Ambassadeur NL Groeit en mentor van een 3-tal ondernemers
2009 – heden Diverse bestuursfuncties bij o.a. St. Adelbertus School en Basisschool van Reenen in Bergen (NH) en C.S.G. Jan Arentsz in Alkmaar
2014 – 2018  Lid Vrouwennetwerk Bergen Egmond Schoorl
2002 – 2013   Lid en bestuurslid bij Jong Management VNO NCW Kring Noordwest Holland

ELSKE & ALLE REIZIGERS
Elske heeft in 2015 met eigen ogen de witte Spirit Bear in West-Canada mogen zien. Deze beer leeft in een regenwoud langs de kust van British Columbia. Dit unieke ecosysteem blijft in stand door wilde zalm en wordt gesteund door de non-profitorganisatie Pacific Wild.

Elke reiziger die met Doets Reizen reist, draagt €2 af aan Pacific Wild en Elske verdubbelt deze bijdrage.

In 2017 heeft Elske, naar aanleiding van haar benoeming tot Zakenvrouw van het Jaar 2017, de Young Lady Business Academy opgezet. Hiermee creëert ze een week lang de ultieme, stimulerende omgeving voor jonge meiden en vrouwen om hun talent te ontdekken. En om vervolgens uit te kunnen blinken.

Daarnaast zet Elske zich als sponsor in voor lokale sportclubs. Dit om jongeren te stimuleren om met plezier te bewegen. Doets Reizen reizen sponsort meisjesvoetbal DWOW Wieringerwerf, VV Bergen, Skiclub Il Primo, Alkmaarse Mixed Hockey Club en Golfbaan Sluispolder.

OVERIG
Sport

  • Personal training (sinds 2008)
  • Tennis
  • Ski
  • Waterski
  • Wakeboarding
  • Golf

Quotes

  • 3 D’s van Elske Doets: Dream. Dare. Do.
  • Niemand is perfect of ooit af.
  • Je best doen is niet genoeg, ga voor de top!