Professioneel

Zakenvrouw die het podium omarmt
Sinds haar benoeming tot ‘Zakenvrouw Van Het Jaar 2017’ en haar besluit daadwerkelijk iets met die titel te dóen, heeft Elske Doets er bewust voor gekozen het podium te omarmen. Met succes… Dankzij haar helder verwoorde ideeën over onderwerpen als klimaat, overtoerisme, vergrijzing en de zorg is Elske bij uiteenlopende media een graag geziene gast. Via haar kalme presentatie brengt ze haar originele en onafhankelijke visie bovendien op een prettige manier over. En zelfs áls de gemoederen oplopen, blijft ze uiterst aimabel.

Eigenzinnige persoonlijkheid…
Hoewel het verwijt van ijdelheid, zeker in Nederland, al snel op de loer ligt, heeft Elske Doets er bewust voor gekozen zich als podiumpersoonlijkheid verder te ontwikkelen. Mét resultaat… Naast veel gevraagd spreker is ze inmiddels een graag geziene gast in talkshows, reportages en docu’s, waar ze – alweer – opvalt door haar eigenzinnige en vaak tegendraadse kijk op zaken.

Impactvolle schrijver
In 2018 debuteerde Elske bij Uitgeverij Prometheus met het boek ‘Het lef om gelukkig te zijn’ (inmiddels 4e druk), waarin ze beschrijft hoe je zowel thuis als in je loopbaan op koers blijft. Haar tweede boek ‘Bloei’ (ondertitel: ‘een nieuw scenario voor groei’) verscheen in de zomer van 2020 bij Business Contact. Daarin portretteert ze een nieuwe generatie jonge, ambitieuze vrouwen, die maatschappelijke impact nastreeft en daarbij voor een andere (minder op cijfers gerichte) benadering kiest. Haar nieuwste boek, ‘De leeftijdloze samenleving’ (2023, Business Contact) is misschien wel het meest impactvol. Aan de hand van talloze observaties pleit Elske voor andere omgang met leeftijd en een meer ondernemende zorgsector waarvan frequentere ontmoetingen tussen jongeren en senioren een wezenlijk onderdeel is.   

Positief individualisme
Grote constante in de optredens en artikelen van Elske is het vieren van individuele talenten, en van de verschillen tússen die talenten. In plaats van mensen ‘glad te strijken’ en in uniforme regelingen te vangen, pleit Elske juist voor een focus op ieders afzonderlijke talent. Haar definitie van succes is niet dat iedereen over eenzelfde, door de buitenwereld als succesvol gedefinieerde lat moet springen, maar dat wij allen zelf die lat definiëren, eigen doelen stellen. Liefst zo ambitieus mogelijk (dat wel), als het aan Elske ligt.

Groei in diversiteit
Ook in haar eigen bedrijf, Doets Reizen, wakkert Elske haar medewerkers aan hun unieke talent te ontdekken en ontplooien. Ze is altijd op zoek naar een veelheid aan karakters die samen een hecht team vormen en klanten op een persoonlijke manier helpen. Door deze benadering wordt ze veel gevraagd voor bijeenkomsten rond het thema ‘diversiteit’, waarbij haar kernboodschap steeds is verschillen te omarmen, niet weg te stoppen. Haar emancipatoire ‘drive’ beperkt zich niet tot het laten doorstromen van vrouwen naar leidinggevende posities. Datzelfde probeert ze te bewerkstelligen voor ouderen en mensen met een migratieachtergrond of een beperking. Tijdens COVID-19 is Doets Reizen op stilstand gezet door reisbeperkingen. In deze periode koos Elske ervoor om het bedrijf te hervormen en klaarstomen voor de nieuwe werkelijkheid, post-Corona.

Initiator Young Lady Business Academy
Veel van Elske’s dromen – talent de ruimte geven, diversiteit stimuleren, de kracht van vrouwelijk ondernemerschap laten bloeien – komen bij elkaar in de Young Lady Business Academy, die ze in 2017 oprichtte. Dit non-profit initiatief verhuisde na drie succesvolle edities in Heerhugowaard naar het Erasmus Center for Entrepreneurship in Rotterdam, volgens Elske de meest toekomstgerichte stad van Nederland. 

Oprichter BuddyBold ‘Het antwoord op vereenzaming door vergrijzing’
Dankzij een minder drukke agenda tijdens de coronaperiode heeft Elske  onverwacht de kans gekregen een startup te beginnen. Dat is BuddyBold geworden. Een sociaal geëngageerde onderneming die als doel heeft senioren gelukkiger oud te laten worden. Door een jongere Buddy via het BuddyBold-platform aan een senior te koppelen, snijdt het mes – ouderwets – aan twee kanten. De senior verruimt diens belevingswereld, blijft daardoor langer vitaal en betrokken bij de samenleving. En de Buddy heeft een baantje dat niet alleen leuk betaalt, maar ook bevrediging schenkt, sociale skills ontwikkelt en het empathisch vermogen stimuleert.

Betere wereld
De wereldwijde discussies over klimaatverandering, biodiversiteit en natuurbescherming op de voet volgend, past Elske de groeiambities Doets Reizen aan. En heeft ze een nieuw, meer relaxed reisconcept geïntroduceerd – ‘diep reizen’- waarbij de reiziger langer op een plek verblijft en de trein waar mogelijk het vliegtuig vervangt. Ook speelt Doets Reizen al jaren een actieve rol in het financieel ondersteunen van ‘Pacific Wild’, een non-profit organisatie die het gematigde regenwoud en het unieke ecosysteem van British Columbia beschermt. Naar dit voorbeeld probeert ze ook andere bedrijven te stimuleren een missie te formuleren, die van maatschappelijke betekenis is. Een bedrijf dat ook kan ‘geven’ is volgens haar zoveel meer waard, materieel én immaterieel.

CV

Elske Doets
16 maart 1972 Alkmaar
Gehuwd en 2 zoons uit 2004 en 2007

WERKERVARING

2023   –  boek          “De Leeftijdloze Samenleving
2020   –  heden        Oprichter BuddyBold 
2020   –  boek          “Bloei”- Uitgeverij Business Contact
2018   –  boek          “Het lef om gelukkig te zijn”- Uitgeverij Prometheus 
2017   –  heden        Oprichter Young Lady Business Academy (non-profit)
2001   –  heden        Directeur Eigenaar Doets Reizen*
1999   –  2001           General Manager Doets Reizen
1996   –  1999           Product Manager USA & Canada Doets Reizen
1986   –  1996           Parttime bij Doets Reizen (telex tot verkoop)

OPLEIDINGEN
1991-1997  Nederlands recht / economie, Universiteit van Amsterdam
1989-1991  VWO, C.S.G. Jan Arentsz, Alkmaar
1984-1989  HAVO, B.S.G., Bergen (NH)

AWARDS
2022  Chairman’s Circle Honors Award Brand USA
2021  Chairman’s Circle Honors Award Brand USA
2020  Next Women Top 100
2020  Koersbepalende Marketeers Adformatie
2020  Chairman’s Circle Honors Award Brand USA
2019  Next Women Top 100
2019  Chairman’s Circle Honors Award Brand USA
2018  Chairman’s Circle Honors Award Brand USA
2018  NLGroeit x Erasmus Universiteit Top 250 snelst groeiende bedrijven 
2018  Next Women Top 100
2017  Chairman’s Circle Honors Award Brand USA
2017  FD Gazellen (categorie groot)
2017  Zakenvrouw van het Jaar – Veuve Clicquot
2017  Next Women Top 100
2016  Chairman’s Circle Honors Award Brand USA
2016  FD Gazellen (categorie groot)
2015  Chairman’s Circle Honors Award Brand USA
2013  Chairman’s Circle Honors Award Brand USA
2013  Finalist Noord Hollandse Ondernemersprijs categorie middelgroot
1999  Eager Beaver Award

*Toelichting:
Chairman’s Circle Honors Award is een Reisoscar waarbij Doets Reizen op het gebied van kwantiteit, kwaliteit en marketing wereldwijd tot de 50 beste reisbedrijven hoort voor de bestemming Amerika. Doets Reizen is de enige Nederlandse reisorganisatie die deze award tot nu heeft gewonnen.