Zakenvrouw van het jaar 2017

20 maart 2017

Vandaag is tijdens een feestelijke gelegenheid in Noordwijk aan Zee, Elske Doets uitgeroepen tot Zakenvrouw van het Jaar 2017. Elske Doets is daarmee de 36e zakenvrouw van het jaar op rij in Nederland. De jury staat onder leiding van voormalig minister Annemarie Jorritsma en bestaat verder uit VNO NCW-voorzitter Hans de Boer, Michael van Straalen van MKB Nederland, ABP-voorzitter Corien Wortman-Kool en Zakenvrouw van het jaar 2016 Vivienne van Eijkelenborg.

Lees het volledige persbericht op de nieuwspagina.

De speech van Elske:

“20 februari jongstleden keken mijn echtgenoot Gerard en ik uit over een skipiste in Tremblant Canada. De laatste skiërs waren nog bezig met hun afdaling en wij genoten aan een ijs-bar van een glas Veuve Clicquot. De Veuve-dame was keurig in het oranje-geel gekleed, net als Gerard in zijn oranje-gele skibroek.

Was dit al een voorteken? Toeval bestaat niet zegt mijn goede vriendin Dewi altijd.

Canada en Amerika zijn de twee landen waarvoor ik een grote passie heb. Niet voor niets ben ik in 1995 officieel Mrs. Canada geworden. Een officiële merknaam om aan te geven dat wij bij Doets Reizen verder gaan dan alleen het organiseren van een vakantiereis naar Amerika of Canada.

Passie is een drijfveer in mijn dagelijks handelen en ook de reden waarom ik na mijn studie rechten voor ondernemerschap heb gekozen. Ik hou niet zo van gemiddelden en bedacht op mijn 23e dat ik professioneel ergens voor wilde gaan, waar ik scheppend bezig kan zijn, waar ik mijn passie kan volgen en waar ik vooral heel blij van word.


Tot op de dag van vandaag.


Misschien wel juist vandaag. Heel bijzonder dat ik de grote eer heb; Zakenvrouw van het jaar 2017 te mogen worden.

Ook bijzonder, dat ik als tweede reisdame Zakenvrouw van het jaar word. Annick J. van de Geest-Vogelaar van Vrij Uit Reizen kreeg precies 30 jaar geleden, in 1987, deze titel. Het geeft te denken dat uit een branche waarin zoveel vrouwen werken pas twee zakenvrouwen van het jaar zijn voortgekomen.

Mijn accountant noemt Doets Reizen altijd een witte raaf in de reisbranche. Dit omdat wij zo anders zijn. Wij zijn echt met de klant bezig, wij bieden echte beleving, waarbij moderne technologie en menselijke interactie sleutelwoorden zijn voor het succes van Doets Reizen. Doets Reizen is sinds 2013 60% gegroeid. In de crisisjaren daarvoor zijn wij in omzet niet teruggezakt. Een prestatie die alleen mogelijk is door een gemotiveerd en geolied team. Die motivatie komt door passie en duidelijkheid. Wij doen niet aan vergaderen. In West-Friesland houden mensen van handjes in de klei en aan de slag. Daarom doe ik al sinds 1999 elke ochtend een kick-off talk van 10 minuten staand in een cirkel met mijn 35 medewerkers.

Die witte raaf is niet voor niets symbolisch. In West Canada geeft de raaf door aan de beren waar voedsel te vinden is. Hoe bijzonder is het dat ik in 2015 de zeldzame witte ‘Spirit Bear’ met eigen ogen heb mogen zien in West Canada. Deze beer is geen albino, geen ijsbeer maar een zwarte beer waarvan 1 op de 10 wit is. Wetenschappelijk is het tot op heden niet aangetoond waarom 1 op de 10 zwarte beren wit is. Toeval bestaat niet maar bij Doets Reizen heeft ieder team lid een Noord Amerikaans dieren alter ego. Mijn alter ego is de: Spirit Bear. Niet alleen omdat ik toevallig blond ben maar omdat de beer iets ongrijpbaars heeft, dat past bij mij. Ik kies altijd mijn eigen weg, als sinds heel jong, volgens mijn zusje Lissy.

Op mijn 8e had ik al een droom zakenvrouw te worden. Ik zag dag in dag uit mijn vader Jan Doets met een harde attachékoffer van huis gaan om zaken te doen. Mijn vader is de oprichter van Doets Reizen reizen in 1981. Mijn moeder Sietske heeft hem altijd gesteund. Ik ben heel dankbaar dat ik in 2001 van hem Doets Reizen mocht overnemen. Hij nam een ferme stap door 100% van de aandelen aan mij te verkopen. Geen gefaseerde overname of uitstel hiervan. Ik was nog maar 28 jaar. Voor mij was dat een grote stap. Hierin ligt een mooie parallel met de weduwe Nicole Barbe Clicquot-Ponsardin die op haar 27e dit prachtige champagnemerk ging runnen.

De parallel met de weduwe Nicole Barbe Clicquot-Ponsardin is nog groter door het gevoel & de passie die zij in het champagne merk legde en wat haar zoveel succes bracht. 1 van mijn zakenrelaties uit de USA schreef: Elske heeft ‘passie in haar DNA’! Het beantwoorden van mijn passie en het zakendoen op gevoel heeft mij veel gebracht.

Het jaar 2001 waarin ik ging ondernemen was ook een heel beladen jaar. 11 september 2001 heeft de wereld veranderd en betekende veel voor Doets Reizen. Toch heeft het mij en mijn team in een modus gezet hiermee te dealen en ondanks grote tegenslagen toch succes te hebben, door te gaan, te groeien en winst te maken.

Ik zie ondernemen als topsport. Je moet ergens echt voor willen gaan, een duidelijk doel of droom voor ogen hebben: ‘Focus’.

Je niet laten afleiden door anderen of mogelijk wat anderen denken. Authentiek zijn. Wat mij betreft is dat de valkuil voor veel vrouwen dat ze zich laten afleiden door anderen. Natuurlijk moet je partner je steunen en je de ruimte geven, dat is een voorwaarde. Gerard mijn echtgenoot, vandaag zijn wij precies 18 jaar gehuwd, geeft mij hierin alle ruimte. Daar ben hem heel dankbaar voor.

Ik krijg als zakenvrouw van jaar 2017 een opdracht, een missie. Ik wil die als volgt invullen. Ik wil graag inspirator zijn voor jonge meisjes op de middelbare school om hun passie te vinden, deze doelgericht te volgen en vooral succesvol vrouwelijk ondernemer te worden. Tegenwoordig moeten kinderen al jong keuzes maken. Het is zo zonde dat er veel MKB-bedrijven, een belangrijke drager van de economie in Nederland, niet worden overgedragen aan de volgende generatie. Gewoonweg omdat deze generatie het niet sexy vindt.

Dat wil ik graag veranderen.

Omdat er in mijn speech veel ankers zitten kan het bijna geen toeval zijn dat Veuve Clicquot een anker in haar logo heeft?

Het is wat mij betreft ook geen toeval dat Veuve Clicquot in 1772 is gestart en ik in 1972 ben geboren.
Het is wat mij betreft ook geen toeval dat Veuve Clicquot de meeste champagne verkoopt in de USA!
Het is wat mij betreft ook geen toeval dat ik van Bob Bron een fles Veuve Clicquot kreeg uit 2004, het geboortejaar van mijn oudste zoon Bob.
Het is wat mij betreft ook geen toeval dat Doets Reizen dit jaar 36 jaar bestaat en ik de 36e zakenvrouw van het jaar word in Nederland.

Om de toevalligheden met elkaar te verbinden hebben wij een speciale Veuve Clicquot Zakenvrouw van het jaar 2017 Doets Reis Glossy uitgebracht. Dit is ons luxe inspiratie magazine. Deze reis glossy komt ieder jaar uit en wij werken nu aan de 6e editie. Een ieder kan straks deze speciale editie meenemen.

Tot slot wil ik graag danken:

Minister Jeanine Hennis-Plasschaert voor het uitreiken van deze prijs aan mij. Ook dank aan Annemarie Jorritsma, voorzitter van de jury, en de overige juryleden van deze prijs. Nogmaals dank aan de organisatie van deze Prix Veuve Clicquot, dit is voor mij zeer bijzondere moment in mijn leven.

Ik wil graag afsluiten met een van mijn lijfspreuken:
Sinds de geboorte van mijn 1e zoon Bob in 2004 zeg ik vaak elke dag een glas champagne om het leven te vieren. Het leven is namelijk kwetsbaar. Pluk de dag, neem het leven licht en toost!

Proost en veel dank!”

1 Comment

Comments are closed.