Nieuws, Nieuws

7Ditches: Elske Doets vergadert niet. Wat is haar stijl van leidinggeven?

Elske Doets, directeur en eigenaar van Doets Reizen werd zakenvrouw van het jaar 2017. ‘Een prestigieuze prijs’, aldus Doets. Haar kennis en ervaring deelt ze nu in haar project Young Business Academy.
De titel Mrs. Canada kreeg ze al 1995, toen ze als stand-in voor zieke vader, inkopen ging doen in Canada. Aan de keukentafel is de titel verzonnen, omdat ze deze bestemming echt op de kaart heeft gezet. In diezelfde periode heeft ze tijdens haar studie rechten zichzelf de vraag gesteld of ze mensen willen gaan helpen of zelf iets wil creëren. Het is het laatste geworden, door daarna als ondernemer risico’s te gaan nemen.

Wat heb je geleerd van je vader?
‘Ik doe alles anders dan hij. Mijn vader is echt een pionier en stuurde, door met name een genereratie-verschil, het bedrijf erg directief aan. Daarentegen stuur ik mijn mensen meer horizontaal aan in plaats van top-down. Zelf heb ik gekozen om elke ochtend met al mijn personeel in een kring met de dag te starten. Naast ikzelf zijn ook verschillende managers aan het woord, met als doel de werkdag positief te beginnen. Mijn taak als leider van de organisatie is er voor te zorgen dat alle mensen de voorwaarden hebben om te kunnen scoren, zodat ze blij zijn en lekker aan het werk kunnen. En daarbij is het mijn taak om de voorwaarden te scheppen om het bedrijf te laten groeien’, aldus Doets.

Succesfactoren
‘Een van de succesfactoren van ons bedrijf is de positieve benadering bij slecht nieuws. Bij bijvoorbeeld de angst bij reizigers door gebeurtenissen op 9/11, hebben we door positief te blijven toch goed gescoord. In dit specifieke geval hebben we onze klanten de geboekte reizen naar Amerika niet hoeven te annuleren, maar kosteloos kunnen uitstellen. Hierdoor hebben we veel goodwill gecreëerd en daarmee verkochten we na tien dagen alweer op een normaal niveau.

Young Lady Business Academy
Wat is dit voor initiatief? ‘Samen met 13 topvrouwen gaan we een week lang aan jonge en ambitieuze meiden laten zien hoe je een top-carrière kan hebben, maar ook een leuke moeder kan zijn’

Bekijk de hele aflevering van 7Ditches met Elske Doets ook hier