Nieuws, Nieuws

Luxepaarden of werkpaarden?

Afgelopen weekend waren mijn echtgenoot en ik in NYC. Wij waren gast bij het ‘Peter Stuyvesant Ball’ in het Plaza Hotel. Dit voelde als een echt ‘old boys’ netwerkfeestje van de ‘oude’ economie.

Ik was hier uitgenodigd als ‘Zakenvrouw van het jaar’ en ik bleek één van de weinige vrouwelijke werkpaarden te zijn op het bal. Opmerkelijk als je spreekt over diversiteit, in de breedste zin van het woord. Tijdens het bal werd ik bijvoorbeeld overgeslagen door de lotenverkopers voor het goede doel; wellicht omdat ik vrouw ben? Kan toeval zijn, maar ergens betwijfel ik dat. Gelukkig had ik voor het bal al een donatie gedaan via elektronisch bankieren.

Wij verbleven in New York in de buurt SoHo, een plek waar een heel andere sfeer heerst. Duidelijk nieuwe economie met een creatieve en liberale vibe. Fijn om in een lounge in het openbaar twee mannen hartstochtelijk te zien zoenen. Dat kan gelukkig ook in de USA!

Wij gingen met UBER in stijl in een black SUV naar het bal. De yellow cab hebben wij afgezworen, aangezien deze auto’s vaak zo afgeragd zijn, de chauffeurs zo onberekenbaar, onrustig en bovendien gevaarlijk rijden. Het lijkt in zo’n taxi soms bijna alsof je in een kermisattractie zit met gevaar voor eigen leven. Onze chauffeuse van UBER was ‘Sala’, een Egyptische dame met prachtige ogen. Ogen die zo uit het Oude Egypte leken te komen. Sala was een fijne, innemende vrouw die ons met luide kitscherige Amerikaanse kerstmuziek door de spits van New York naar het bal bracht. Ondanks dat ze moslima is, is deze muziek voor haar een vlucht uit de waan van de dag.

Het leven in NYC is goed vertelde ze ons, omdat iedereen zich slechts bezighoudt met z’n eigen hachje. Geen tijd om je druk te maken over anderen. Wellicht iets typisch Nederlands?

Sala is een alleenstaande moeder van 3 jongvolwassen kinderen. Ze moet 7 dagen per week en 12 uur per dag werken om haar kinderen te kunnen laten studeren. Dat doet ze ook met verve en met een smile. Een echt werkpaard die geen keuze heeft.

In Nederland hebben vrouwen het continu over de balans tussen werk en privé. Vaak slaat de balans wat mij betreft te veel door naar privé en wordt de ambitie door de Nederlandse vrouw heel gemakkelijk losgelaten. Kennelijk kan dat en is het een luxeprobleem. Wellicht gaan vrouwelijke ambitie en evenwicht niet samen? Wat mij betreft zijn deze vrouwen geen werkpaarden maar luxepaarden. Wel iets om over na te denken dames?

Elske Doets
Zakenvrouw van het jaar 2017
Directeur-eigenaar Doets Reizen
www.elskedoets.nl – Twitter: @DoetsElske – Instagram: elskedoets – www.jandoets.nl/Elske