Nieuws, Nieuws

Meubelmaakster Laura Besseling: een vakvrouw met ambities!

Laura Besseling is een paar jaar geleden afgestudeerd aan het HMC als ondernemend meubelmaker/(scheeps)interieurbouwer. Ze heeft flink aan de weg getimmerd en won onlangs de hoofdprijs van de Young Lady Business Academy. Dit opende deuren voor haar, waardoor ze nu ook genomineerd is voor de VIVA-400 in de categorie Zakenwonders en bij De Jonge 100. Een echte vakvrouw met ambities en zeker een inspiratiebron voor veel meiden! We hadden de eer om haar te interviewen!

De Herinneringskast: voor dierbare herinneringen

‘De kast ontwerpen en maken was voor mij een soort rouwverwerking’

‘Mijn meesterwerkstuk bestaat uit twee engelenvleugels die figureren als deuren voor de kast. Deze vleugels heb ik helemaal met de hand gesneden. Het was een uitdaging omdat ik het nog nooit eerder had gedaan maar door mijn stages is het een heel mooi eindresultaat geworden! 

Het meesterwerkstuk wat ik heb gemaakt was geïnspireerd op het overlijden van een vriend. In de kast kan je de herinneringen plaatsen van jouw overleden dierbaren. Je kan de deuren open doen en zo ben je in direct contact met de spullen en je kan de deuren sluiten en dan beschermen de engelenvleugels alles wat er in de kast staat. Het hele jaar was ik bezig met de kast om het voor mezelf te maken als een soort rouwverwerking.’

Op de markt brengen
‘Tijdens de Expo kreeg ik ontzettend veel aandacht voor dit meubel. Iets wat ik nooit had verwacht. Daarnaast kreeg ik aan het einde van de drie-daagse ook nog eens de HMC Publieksprijs voor de Herinneringskast! Dit zette mij aan het denken. Misschien is er wel een markt voor dit type meubels? Na het eindexamen ben ik voor 1,5 jaar naar Aruba verhuisd en heb ik het laten rusten. Toen ik begin dit jaar terug kwam wou ik graag onderzoeken wat er allemaal mogelijk was.’

De Young Lady Business Academy
‘Mijn eerste stap hiervoor was de aanmelding voor de Young Lady Business Academy. Dit wordt georganiseerd door Elske Doets, zakenvrouw 2017. Zij wilt graag jonge meiden helpen om van hun dromen realiteit te maken. Dit loopt uiteen van meiden die een eigen bedrijf willen of iemand die de eerste vrouwelijke ministerpresident wilt worden. De academie duurt een week. Hierin krijg je iedere dag masterclasses van vrouwen die in hun werkgebied in de top werken. Na deze ontzettend leerzame week mocht ik mijn eind pitch geven over mijn ondernemersdroom. Met deze pitch heb ik de hoofdprijs gewonnen. Drie maanden stage lopen in Amerika bij een bedrijf naar eigen keuze. Een waanzinnig mooie start die ik goed kan gebruiken om te leren ondernemen. Een geschikt bedrijf heb ik nog niet gevonden dus als jij een bedrijf weet..? Of je wilt ook meedoen aan de YLBA..? Let me know!

Doe wat je leuk vindt!
Door mijn deelname aan de YLBA is er veel bekendheid gekomen voor de Herinneringskast. Een aantal weken geleden heb ik twee e-mails ontvangen met nominaties. De eerste nominatie is voor de VIVA-400 in de catogorie Zakenwonders. Daarrnaast ben ik ook genomineerd bij De Jonge 100. Ook hier ben ik terug te vinden in de catergorie ondernemers. Het is onzettend gaaf om via deze wegen gezien en gehoord te worden. Allebei zou ik natuurlijk heel goed kunnen gebruiken bij de opstart van mijn eigen bedrijf. Het is wel een beetje gek, sta je dan op twee lijsten tussen o.a. grote ondernemers en diverse bekende Nederlanders. Allemaal rolmodellen die andere vrouwen kunnen inspireren. Of ik mezelf ook zo voel? Misschien wel. Ik heb er eigenlijk nooit echt over nagedacht omdat ik gewoon bezig ben met meubels maken en doe wat ik leuk vind: de Herinneringskast op de markt zetten. Als andere dit kan inspireren dan zou ik daar wel trots op zijn maar het is niet mijn doel. Nogmaals, ik doe gewoon graag wat ik leuk vind om te doen!

Maak een meubel wat echt ‘jouw’ is
Wel wil ik iedereen graag een tip meegeven en helemaal de meubelmakers die binnenkort de ontwerpen moeten gaan maken voor hun Meesterwerkstuk. Bedenk iets wat echt bij jouw past. Waar haal jij je plezier uit en waar word je gelukkig van? Probeer dit te verwerken in je Meesterwerkstuk. Je bent er een jaar lang mee bezig en al ontwerp je iets wat niet echt bij je past gaat het een heel lang jaar worden… Daarnaast kan je veel meer passie erin kwijt als het meubel echt ‘jouw’ is! Wie weet valt het wel zo goed in de smaak bij iedereen dat je er na je studie net zoals ik je eigen bedrijf er in wilt starten. Als je dit wilt doen denk dan wel goed na over, patenten, auteursrechten etc., want het zou zonde zijn als iemand anders er met jouw idee vandoor gaat.