Nieuws

Recht op imperfectie, óók voor Femke

De benoeming van Femke Halsema tot burgemeester van Amsterdam heeft veel duidelijk gemaakt. Niet de benoeming, maar de reacties erop. Dat een kersverse burgemeester, dus ook Femke, onder een vergrootglas komt te liggen is vanzelfsprekend. Maar dat de omvang van dat vergrootglas met een factor twee of drie of misschien wel tien toenam, ogenschijnlijk om geen andere reden dan dat Femke een vrouw is, heeft me geraakt. Ik dacht: daar gáán we weer! Vanwaar dat wantrouwen? Waarom achtervolgen we een topvrouw zelfs in 2018 met allerlei twijfels over haar bewezen kwaliteiten? Terwijl mannen vaak niet meer hoeven te doen dan een adequate cv te overhandigen, waarna ze ‘in business’ zijn, zonder naargeestige columns, commentaren en tweets over de vraag of ze het wel aankunnen.

Waarom raakt mij dit zo?

Omdat de schade van zo’n bejegening waarschijnlijk niet zozeer bij een ervaren politica als Femke Halsema terechtkomt (zij is al door de wol geverfd), maar des te meer bij jonge, ambitieuze meiden. Zij zien bevestigd dat je als succesvolle vrouw aan een immense waslijst van eisen moet voldoen, ook wat betreft uiterlijk en je privésfeer. Dat je anders een valse haatgolf over je heen krijgt. Nu al merk ik dat jonge meiden vaak voor mijn Young Lady Business Academy terugschrikken omdat ze menen nooit te kunnen voldoen aan het perfecte plaatje (terwijl jongens alleen maar ‘goed in hun vak’ hoeven te worden). Let wel, dat is op een leeftijd dat de wereld volledig voor hen open ligt en de vonk, die van binnen brandt, helemaal klaar is om aangestoken te worden. Wat is destructiever dan dat deze beloftevolle meiden na de commotie rond Halsema des te beslister terugvallen op de gedachte: ‘De top? Laat maar. Geen zin in gedoe.’

Omdat een kritische analyse nooit mijn einddoel is, maar een vertrekpunt, zal ik jonge meiden de komende week, tijdens de Young Lady Business Academy 3.0, extra krachtig adviseren elkaar zoveel mogelijk te ‘genezen’ van de drang naar perfectie. En elkaar daarin blijvend te steunen. Het zit juist omgekeerd: je imperfectie brengt je talent, je gedrevenheid, je droom, juist tot leven!

Iedereen heeft recht op imperfectie. Mannen én vrouwen. Dus ook Femke.