Nieuws

Sterven in het harnas met vingers in de gaten

Hurricane Irma betekende sinds vorige dinsdag 5 september, toen duidelijk werd dat het een hele grote en krachtige hurricane werd, dat de calamiteitprotocollen in werking traden bij Jan Doets.

Het is onze zorgplicht als reisorganisatie dat de reizigers in Florida, de Bahamas en de reizigers die vanuit elders in de USA naar Florida zouden afreizen, veilig zijn.

Het blijft elke keer opnieuw beoordelen wat en waar het veilig is. Dinsdag werden wij  geïnformeerd over verplichte evacuaties op de Florida Keys. Wij zagen woensdag al snel in dat het een megastorm zou worden en dat beide kusten van Florida geraakt zouden worden, onafhankelijk waar het oog van de storm zou zijn. Wij besloten toen alle aanwezige klanten van Florida naar Georgia te laten afreizen, of eerder naar huis, of naar California. De klanten in de villa’s in Orlando lieten wij daar, aangezien de afstand naar de kust enkele honderden kilometers bedraagt en de villa’s op het hoogste punt van Florida liggen, mits klanten zich hierbij senang voelden uiteraard. Dit alles betekende dat 3 of 4 fulltimers van Jan Doets alles in het werk stelden om de juiste #voorzorg en #zorg te geven.

Daarnaast hadden we vorige week ook nog een verplichte evacuatie in Waterton National Park in West Canada. In verband met een bosbrand in de directe omgeving van het park moest een aardig aantal reizigers ook naar alternatieve plekken worden omgeboekt. Best lastig als je bedenkt dat bergen, bergpassen, een beperkt aantal accommodaties en afstanden allemaal meespelen.

Wij staan in nauw contact met onze leveranciers in Florida en Canada. Het is fijn dat wij rechtstreeks werken met onze hoteliers, waardoor wij korte informatielijnen hebben.

Zo onderhield ik diverse contacten met een hotelier in Miami South Beach. Hij is al sinds de jaren 70 van de vorige eeuw eigenaar van 2 historische Art Deco hotels. Wij werken al meer dan 30 jaar samen met hem. Hij is nog één van de laatste der Mohikanen in SoBe die zijn hotels niet heeft verkocht. Hiermee zouden zijn hotels in de zeer lucratieve, maar ook speculatieve onroerend goed bubbel van SoBe terecht zijn gekomen.

Hij heeft bewust gekozen voor de ‘passie’ voor zijn hotels en voor zijn gasten. Hij heeft op een goede manier geïnvesteerd en gemoderniseerd, maar daarbij wel op een verantwoorde en respectvolle wijze rekening gehouden met de historie van de hotels. Hij liet mij vorige week weten dat hij in zijn hotels zou blijven tijdens Hurricane Irma, ondanks de verplichte evacuatie in Miami. Hij liet mij weten ‘zijn vingers in gaten te stoppen’ waar nodig. Het voelde voor mij bijna als bereid zijn om te sterven het harnas.

Gelukkig valt de orkaanschade mee voor zijn 2 hotels in Miami, op wat rommel na. Hij liet mij zojuist weten dat hij zijn hotels het liefst morgen weer open wil laten gaan, mits de straten ook schoon zijn.

De passie, de zorg en de veerkracht van mensen in de ‘hospitality’ gaan verder dan velen beseffen!

Elske Doets
Zakenvrouw van het jaar 2017
Directeur-eigenaar Jan Doets America Tours
www.elskedoets.nl – Twitter: @DoetsElske – Instagram: elskedoets – www.jandoets.nl/Elske