Nieuws, Nieuws

Winnares Paulien van Dulst over New York

Naast alle enorm unieke ervaringen en bijzondere dingen die ik ondertussen met Elske heb mogen doen, zoals de ontmoeting van Koningin Maxima, spreken voor de Provinciale Staten en mijn eerste gala, was New York toch echt een hoogtepunt. Al vanaf dat ik klein was wilde ik naar New York City en probeerde ik altijd mijn ouders mee te krijgen. Maar het een ware belevenis om voor de eerste keer zonder mijn ouders of school uit Nederland te gaan en met Elske dan een wereldstad als New York City vanaf de business kant te mogen zien. Je moet jezelf even knijpen als het voelt dat je in een film bent wanneer je door Grand Central Station loopt of in vergaderzaal zit die uitkijkt over 5th Avenue en the public library. Natuurlijk ben ik langs de toeristenplekjes geweest: vrijheidsbeeld gezien, langs Time Square geweest, door Central Park gelopen en stilgestaan bij The 9/11 Memorial.

Maar het was een business trip, geen vakantie. Dus Elske en ik hebben bijna niet stilgezeten.

Telkens on-the-go van de ene afspraak naar de volgende. Eerlijk, het was zwaar, maar ik heb zoveel geleerd. Ten eerste van Elske. We kennen elkaar ondertussen al een tijdje, maar ik steek telkens weer meer van haar op. Het is buitengewoon om haar aan het werk te zien en hoe ze verschillende dingen aanpakt. Ik heb ook  business partners van Elske mogen ontmoeten. Aan deze personen heb ik verschillende vragen mogen stellen, van tips voor een carrière tot aan hoe geëmancipeerd hun bedrijf dan wel niet is. Natuurlijk heb ik alles genoteerd, zoals de nette scholier die ik ben doet, en is dit me net zo dierbaar als het notitieboekje dat ik heb gevuld tijdens de Academy.

Een zeer bijzonder persoon die ik heb ontmoet is Jan Joosten, voorzitter van de Netherland America Foundation. De NAF onderhoud de verhouding tussen Nederland en Amerika, maar geeft ook studiebeurzen uit aan Nederlanders om in Amerika te studeren of andersom. Jan bleek net als ik uit Rotterdam te komen en heeft op dezelfde middelbare school als ik gezeten. Nu is hij partner bij Baker&McKenzie, een internationaal advocatenbureau. Dan kom je iemand aan de andere kant van de wereld tegen die dezelfde route heeft gemaakt als jij en die nu al zo ver is gekomen. Dat inspireerde heel erg. Al met al was het een zeer interessante paar dagen waar ik zo veel geleerd en ervaren.

Nu we het toch over Amerika hebben, laten we daar nog even blijven. Laatst heb ik een documentaire gezien over vrouwen die in 2018 zich verkiesbaar stelden voor het Huis van Afgevaardigden in Amerika. Eentje hiervan was Alexandria Ocasio-Cortez, uit de New York Bronx. Eén ding wat zij zei is mij erg sterk bijgebleven, namelijk “You can’t be, what you can’t see” , wat betekent dat als je geen rolmodel hebt die jou laat zien wat allemaal mogelijk is, je bijna nooit zo breed zou denken als je eigenlijk zou kunnen. Je bouwt op verhalen, voorbeelden, leiders en plaatjes als je jong bent. Maar als er geen rolmodellen of voorbeeldfiguren zijn voor jou en als er constant tegen jouw ideeën in wordt gewerkt, dan ga je uiteindelijk zelf ook geloven dat je het niet kan. Daarom is het zo belangrijk dat er representatie komt, zoals Ocasio-Cortez nu in het Huis van Afgevaardigden doet. Zoals Elske Doets nu voor jonge meisjes met de Young Lady Business Academy doet.

Elske is een rolmodel, voorbeeldfiguur waar ik en zo meer meisjes al zo veel van hebben geleerd. Zij heeft ons de kans gegeven om ons te ontpoppen en te groeien in maar 5 dagen. Maar 5 dagen waren genoeg om meer te leren over specifieke onderwerpen dan ik ooit op school zou doen. Wil jij ook zo iets ervaren? Meld je dan aan voor de Elske Doets Young Lady Business Academy 4.0 en wie weet win jij net als ik zo’n geweldige reis naar Amerika.

Paulien van Dulst
Winnares Young Lady Business Academy 3.0

Schrijf je snel in voor de 4e editie van de Young Lady Business Academy:
www.elskedoets.nl/ladybusinessacademy/