Nieuws, Nieuws

Blog van Elske Doets voor Provincie Noord-Holland

Leve de grenzeloze Greta-generatie!

Voor jonge vrouwelijke politici zijn er lokaal nog genoeg grenzen te doorbreken en tussenwandjes omver te gooien.

Je kunt het met Greta Thunberg eens of oneens zijn, maar zij laat wel zien wat je kunt bereiken als je met passie en overtuiging over grenzen heen durft te kijken. 

De provincie Noord-Holland zoekt een rolmodel voor vrouwen in de Noord-Hollandse politiek. Welke vrouw  ontvangt de Ribbius Peletier-penning 2021 dit jaar op 5 maart? Jurylid Elske Doets 2020 benadrukt in deze column het belang van over grenzen heen kijken en gezamenlijke actie. 

Blog van Elske Doets

Iedereen kent het beeld van de traditionele kantoorruimte, vol tussenwandjes. Iedereen zit achter de computer, al of niet met koptelefoon, en handelt de eigen zaken zo goed en zo snel mogelijk af. In de hoop liever vandaag dan morgen een goede beoordeling te krijgen en naar een hoger salaris en een groter bureau te ‘verhuizen’, ook weer geflankeerd door tussenwandjes, maar nu ruimer van opzet. Die tussenwandjes staan niet alleen symbool voor het individualisme en de gerichtheid op de eigen carrière, maar – nu ik met de Young Lady Business Academy regelmatig jonge, ambitieuze vrouwen begeleid – ook voor het machteloze gevoel dat we door al die tussenwandjes niet verder komen met de grote problemen die een volgende generatie in de ogen staart, zoals het klimaatprobleem. Om dat probleem effectief te lijf te gaan zijn geen extra tussenwandjes nodig, maar zijn we juist gebaat bij het omver werpen van al die wandjes.

Op naar gezamenlijke actie!

In de fascinerende film ‘I am Greta’, over de Zweedse klimaatactiviste Greta Thunberg, zien we hoe een jong, begaafd en gevoelig meisje weigert nog langer naar school te gaan, ‘uit checkt’ uit het onderwijssysteem en de bijbehorende carrièredromen. Vervolgens laat ze met een verbijsterende verhaalkracht zien wat er zal gebeuren als ieder zich achter tussenwandjes blijft verschuilen. Haar thema – de klimaatcatastrofe – mag dan somber zijn, de reden dat zij zoveel aandacht krijgt en het van een protesterend meisje aan de zijkant van een trottoir in Stockholm tot een internationaal gevierd (en verguisd) rolmodel schopt, waar wereldleiders maar al te graag mee op de foto gaan, is dat niet. Op een ongelofelijk inspirerende manier durft Greta aan de kaak te stellen wat al die ‘kleine prestaties’ in onze eigen ‘cubicle’ betekenen (haar radicale antwoord: niets) als we met z’n allen niet meteen beginnen bij te dragen aan de ‘grote prestatie’: het terugdringen van onze uitstoot en het herstellen van de band tussen mens en natuur.

Het gaat mij in dit stukje niet om het klimaatstandpunt van Greta Thunberg. Daar kun je het simpelweg mee eens of mee oneens zijn. Waar het mij om gaat is dat Greta toont hoe je, geholpen door internet en blogs en vlogs, met diepgevoelde passie en overtuiging, alsmede een flinke portie slimheid, grenzen kunt doorbreken. Tussenwandjes als luciferhoutjes omver kunt blazen. Miljoenen mensen kunt mobiliseren voor een bepaald doel. En als Greta ze niet rechtstreeks mobiliseert, laat ze hen (ook premiers, ministers en hoge ambtenaren) wel massaal in de spiegel kijken: waarom doe ik niks? blijf ik doorgaan met vervuilen?

Op mijn Young Lady Business Academy zie ik steeds meer jonge vrouwen die, net als Greta, over grenzen heen kijken. Die begrijpen dat we ons niet te midden van tussenwandjes kunnen blijven verstoppen. Dat urgente kwesties als ongelijkheid, racisme en klimaat weliswaar uitnodigen tot allerlei zelfgenoegzame statements op sociale media (‘kijk mij goed bezig zijn!’), maar de echte oplossing, wederom, in gezamenlijke actie en een collectief bewustzijn ligt. Ik juich dat besef van harte toe.

Ook lokaal zijn er genoeg tussenwandjes omver te gooien. De jonge, vrouwelijke politici die dat zien en het ook nog durven uit te voeren, kunnen rekenen op mijn steun en bewondering.  

Bron: Provincie Noord-Holland