Nieuws, Nieuws

DEMI-ANN ARRIOLA WINT YLBA 2021

DEMI-ANN ARRIOLA IS DE WINNARES VAN DE YOUNG LADY BUSINESS ACADEMY 2021

JURY ZIET IN ONVERSCHROKKEN VWO-SCHOLIER MET FILIPIJNSE ROOTS EEN PAREL VOOR DE VN 

De 16-jarige Demi-Ann Arriola is de winnares van de 7e en 8e editie van de Young Lady Business Academy. Het jonge talent werd gekozen uit 56 finalisten van 2021 kandidaten en wint een traineeship van drie maanden bij de Verenigde Naties.

‘Wat een lef!’ Op initiatiefnemer van de Young Lady Business Academy, Elske Doets, heeft de video van Demi-Ann een onuitwisbare indruk gemaakt. In opdracht van de Academy stapt Demi-Ann, al filmend, de lerarenkamer binnen waar de onderwijzers zitten die haar vroeger niet ‘zagen’. En weigerden haar toe te laten tot programma’s voor uitblinkers. Doets: ‘De bijna onderkoelde manier waarop ze die leerkrachten zoveel jaar terecht wijst zonder dat iemands waardigheid in het geding raakt, getuigt van een geweldig staaltje durf en onverschrokkenheid.’

Confrontatie met leraren.

Laat Demi-Ann er nou nét op azen om, met die durf en onverschrokkenheid, ooit als topdiplomaat  voor de Verenigde Naties aan de slag te gaan. En op dat podium ten strijde te trekken tegen ongelijkheid die ze – helaas – aan den lijve heeft meegemaakt. Het is een grote maar niet onrealistische ambitie, meent Jean-Pierre Kempeneers die namens het ministerie van Buitenlandse Zaken talenten scout voor internationale functies: ‘Heb zelden in mijn loopbaan een jonge vrouw ontmoet die op een zo natuurlijke manier power koppelt aan diplomatieke souplesse. Nu ik haar live aan het werk heb gezien, ben ik heel erg benieuwd welke stappen Demi-Ann gaat maken.’

Demi-Ann legt al verbluffend helder uit hoe ze het grote podium wil beklimmen: niet door zelf per se op de voorgrond te treden, maar achter de schermen uit te blinken in het bij elkaar brengen en laten gloriëren van onderhandelende partijen, bijvoorbeeld om scheefgroei op basisscholen stevig aan te pakken. ‘Bij voorkeur breng ik de sterkste punten van verschillende belangengroepen bij elkaar, zodat je de ingrediënten hebt voor een akkoord dat een probleem effectief te lijf gaat. En waar iedereen zich ook eigenaar van voelt.’

MEER WETEN OVER DEMI-ANN? EN OVER HAAR ERVARINGEN TIJDENS DE YOUNG LADY BUSINESS ACADEMY?

DE ANDERE WINNARESSEN VAN DE YOUNG LADY BUSINESS ACADEMY 2021 ZIJN:

Tweede plaats

Elske Nijhof (1999), wiskundige, gespecialiseerd in data science.
Ambitie: een onderneming starten waarin vrouwen een prominente rol spelen in de techniek.

Derde plaats

Lotte Prins (2005).
Ambitie: het overwinnen van de weerstand in haar omgeving en het worden van premier van Nederland


Winnaars van de Get Started-beurs voor start up ondernemers van het Erasmus Centre for Entrepreneurship

 • Soy Toeters (2000) met haar start up Mutaba (organische producten uit Oeganda)
 • Yade Beeftink (1999) met haar startup Happie (waarmee ze gezonde warme maaltijden in heel NL wil aanbieden)

Winnaar Familiebedrijf innovatieprijs

In samenwerking met de Hogeschool Utrecht, voor degene die het meest veelbelovend en vol innovatiekracht het eigen familiebedrijf overneemt.

 • Anna Kok (2003), vierde generatie Avek Matrassen.
  Ambitie: het bedrijf verduurzamen en laten groeien.

Winnaar Brain Compass

Dit is een Neurowetenschappelijk gevalideerd ontwikkel assessment zodat je Inzicht krijgt in hoe jouw natuurlijke talenten verder te ontsluiten en in te zetten zijn.

 • Fenne van Putten (2000):
  Ambitie: minister van Defensie worden.
 • Marit de Ridder (1998):
  Ambitie: CEO worden van Albert Heijn.

Winnaars kennismakingstraject Buitenlandse Zaken

Tot slot is er een intensief kennismakingstraject gereserveerd bij de Nationaal Coördinator Internationale Zaken van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Deze laatste prijs is bedoeld voor de beste deelnemers, die een hoge overheidsfunctie (ministerschap, bijvoorbeeld) ambiëren.

 1. Jip den Held (1996)
  Ambitie: minister van Digitale Zaken te worden.
 2. Rozemarijn Idema (1999)
  Ambitie: ambassadeur worden.
 3. Eva Lammers (1999)
  Ambitie: minister van Buitenlandse zaken worden.
 4. Auley Boermann  (1999)
  Kandidaat-gemeenteraadslid voor Groen Links. Heeft naast haar ondernemerschap de ambitie om 2e kamer lid te worden.
 5. Lisa van Nieuwkoop (1997)
  Ambitie: diplomaat worden in het Midden Oosten op het gebied van duurzame energie

OVER DE YOUNG LADY BUSINESS ACADEMY

De Young Lady Business Academy beleeft in 2022 haar 5-jarig lustrum, en is opgericht door Zakenvrouw Van Het Jaar Elske Doets. De Academy is een belangeloos initiatief dat ‘van onderop’, dus niet via quota, een bijdrage wil leveren aan gendergelijkheid. De Academy heeft al ruim 500 alumni en wordt grotendeels uit Elske’s eigen middelen gefinancierd. Het staat open voor jonge vrouwen van 15 t/m 24 jaar, ongeacht opleidingsniveau. Alle terreinen van ambitie – ondernemerschap, corporate, politiek, wetenschap of klimaat – zijn van harte welkom. Deelname is kosteloos.