Nieuws, Nieuws

Elske in het Stan Huygens Journaal (2)

’Durven en doorzetten’

Volledig verrast, zo reageerde Elske Doets, de 36e Zakenvrouw van het jaar 2017, toen ze twee weken geleden van senator en juryvoorzitter Annemarie Jorritsma te horen kreeg dat ze was uitverkoren voor de meest prestigieuze award van Nederland: de Prix Veuve Clicquot.

De titel van ’Zakenvrouw van het jaar’ is een mijlpaal voor de net 45 jaar geworden directeur-eigenaar van Doets Reizen. Ze heeft met haar passie voor reizen, Canada, USA en haar klanten het bekende familiebedrijf in Nederland groot gemaakt. Toen ze in 2001 het roer van haar vader Jan Doets overnam, ontstak de wereld in een crisis door de aanslagen in de Verenigde Staten.

Maar voor de in 1972 in Alkmaar geboren Elske Doets was dat juist het moment het bedrijf te transformeren naar een gespecialiseerde direct sell-reisorganisatie voor vakantiereizen naar de USA en Canada. „2001 heeft mij en mijn team in een modus gezet hiermee te dealen en ondanks grote tegenslagen toch succes te hebben, door te gaan, te groeien en winst te maken”, zegt Doets over haar start destijds.

Internet is de eerste life line van Doets. Daarna wordt de klant verder digitaal of fysiek bediend. Doets Reizen is sinds 2013 tot nu ruim 60% gegroeid. In de jaren vanaf 2008 tot en met 2012 is er geen achteruitgang van omzet en resultaat geweest, een stabiel beeld, een unicum tijdens de economische crisis.

Volgens Elske Doets is het voor haar en haar team een uitdaging om reizigers altijd meer te laten beleven dan vooraf wordt verwacht. Zo verblijven Doets Reizen-reizigers bijvoorbeeld altijd aan de rand van de Grand Canyon om zo te kunnen genieten van de zonsondergang en zonsopgang, maar ook van een spectaculaire helikoptervlucht. Onderscheidend, vastberaden en eigenzinnig zijn karaktereigenschappen van Doets. Ze past daarom goed in het rijtje van prominente voorgangsters, zoals Anne-Marie Rakhorst, Francine Houben, Marlies Dekkers, Sylvia Toth, Heleen Dura en Vivienne van Eijkelenborg.

„Reizen is emotie” en „Durf, doen, doorzetten”, zijn twee bekende motto’s van Elske.

Vergaderen doet ze nooit. Wel spreekt Doets in een dagelijkse kick-off talk de medewerkers elke ochtend tien minuten toe. Ze noemt het de ’Big Picture’. En het werkt!

„Ik hou niet zo van gemiddelden en bedacht op mijn 23e dat ik professioneel ergens voor wilde gaan, waar ik scheppend bezig kan zijn, waar ik mijn passie kan volgen en waar ik vooral heel blij van word”, zei Elske gisteravond bij de officiële bekendmaking in Grand Hotel Huis ter Duin in Noordwijk.

Doets kreeg eerder de Chairman’s Circle Honors Award Brand, een Amerikaanse ’Oscar’ voor de beste reisorganisaties. Sinds 1995 is Elske Doets ook officieel ’Mrs. Canada’ en zette ze Canada als vakantiebestemming in Nederland op de kaart. En enkele jaren geleden stond ze zelfs oog in oog met de witte ’Spirit Bear’. Deze beer leeft in een regenwoud langs de kust van British Columbia. Sindsdien steunt Doets Pacific World, een organisatie die zich sterk maakt voor de bescherming van het ecosysteem in dat gebied. De aan de Universiteit van Amsterdam afgestudeerde Doets vervult diverse bestuursfuncties, zoals bij St. Adelbertus School en basisschool van Reenen in Bergen en C.S.G. Jan Arentsz in Alkmaar. Ze is lid van het Vrouwennetwerk Bergen, Egmond en Schoorl en was bestuurslid bij Jong Management VNO-NCW Kring Noordwest Holland.

Honderden prominenten uit het bedrijfsleven, politiek en de diplomatie, zagen dat minister Jeanine Hennis-Plasschaert (Defensie) Elske Doets, de nieuwe zakenvrouw van het jaar uit Heerhugowaard, lauwerde. Doets was er heel blij mee. Ze zei: „Elke dag een glas champagne om het leven te vieren. Het leven is immers kwetsbaar. Je best doen is niet genoeg, ga voor de top!”

http://eservice-data.solidam.com.s3-website-us-east-1.amazonaws.com/publication/telegraaf_autofeed/native-app/issue/2017/03/21/0001/public/frame/17f23c66573e52320415c670b633dec1e6b851c8.html