Nieuws, Nieuws

Elske bij De Ondernemer: ‘Als tweede generatie durf je vaak groter te denken’.

Dat Elske Doets ondernemer wilde worden, wist ze al op 8-jarige leeftijd. Geïnspireerd door het reisbedrijf van haar vader schreef ze als kind reisbrochures in fonetisch schrift. Niet veel later, nog tijdens haar studietijd, nam ze haar vaders onderneming over. Inmiddels is het reisbedrijf enorm gegroeid, heeft het meerdere crisissen overleefd en is Elske Doets een inspiratie voor vele vrouwelijke ondernemers. Doets vertelt erover in onze podcast.

Dat de ondernemer met de gouden lepel in de mond geboren zou zijn, daartegen verzet Doets zich in onze podcast. Ze heeft dan misschien als 28-jarige het reisbedrijf van haar vader over kunnen nemen, maar dat kwam met een grote verantwoordelijkheid. ,,Hij verkocht meteen 100 procent van de aandelen aan mij en vroeg daar ook een eerlijke prijs voor. Het betekende dat ik meteen met een miljoenenschuld kwam te zitten,” vertelt Doets.

Daar kwam ook nog bij dat de timing riskant was. Doets Reizen was misschien een gezond bedrijf, maar niet lang nadat Elske Doets het overnam vonden de aanslagen van 11 september plaats. Die hadden natuurlijk zijn effect op de reisbranche. ,,Een bankier zei tegen me: het feest is ten einde voor de familie Doets.” Toch wist de ondernemer zich er doorheen te slaan en ook de economische crisis die later volgde, kwam het bedrijf te boven. Sterker nog, Doets Reizen groeide en breidde uit met meer internationale, vier sterren-reizen.

Familiebedrijf

,,Ik ben de tweede generatie in het familiebedrijf, wat betekent dat ik minder emotie bij het bedrijf heb. Dat klinkt negatief, maar dat betekent ook dat ik groter en sneller kan denken. Ik kon het bedrijf naar de volgende fase brengen,” geeft Doets als een van haar verklaringen voor het succes. Ze zette in op modernisering, technologische ontwikkelingen en maakte van Doets Reizen een bedrijf dat veel millennials trekt.

Qua personeelsbeleid is de communicatie zoveel mogelijk horizontaal gemaakt en vergaderingen zijn zelfs helemaal afgeschaft. Met een zogenaamde ‘huddle’ houdt Doets personeel op de hoogte en geeft ze hen de kans zich uit te spreken.

Stimuleren vrouwelijk ondernemerschap

In 2017 werd Doets Zakenvrouw van het Jaar, wat haar inspireerde om een initiatief op zetten voor vrouwelijk ondernemerschap. Dat werd de Young Lady Business Academy, een opleidingsinstituut voor vrouwen die de ambitie hebben hoog op de carrièreladder te klimmen. Twee jaar later zijn er 130 alumni van vrouwen tussen de 15 en 24 jaar oud. Wat de studenten op de academie precies leren en waarom sport daarbij een belangrijke rol inneemt, vertelt Doets in de podcast.

Doets is van plan om de opleiding nog meer uit te breiden en het talent van de studenten in te zetten. Op het moment is ze bezig aan haar tweede boek, ‘Bloei’, waarin de studenten van de opleiding zich zullen buigen over maatschappelijke problemen die nu op ons afkomen, problemen als klimaatopwarming. Ondertussen groeit Doets’ reisbedrijf ook door met reizen naar onder meer China en Japan. De voorspelling van de bankier in 2001 is dus bepaald niet uitgekomen. ,,Zijn bank is ten onder, maar Doets bestaat nog steeds.”

Bron: De Ondernemer