Nieuws, Nieuws

Elske Doets en Sarah van Buren (YLBA) in VPRO Tegenlicht documentaire: ‘De Ontgroeiers’

Elske Doets en YLBA winnares Sarah van Buren in NPO docu Tegenlicht De Ontgroeiers (VPRO).

De overheid en het bedrijfsleven richten zich steevast op economische groei: een hoger Bruto Nationaal Product, meer omzet, meer verkopen en meer marktaandeel. Als de economie groeit, wordt alles beter. Maar klopt die aanname wel? Kan het ook anders? Waarom worden de mensen in Westerse landen ongelukkiger, zelfs als het BNP groeit?

De zucht naar economische groei zit tot diep in de haarvaten van de maatschappij. Maar klopt dat nog wel? Gaat meer economische groei helpen om problemen als klimaatverandering en ongelijkheid op te lossen?

Elske Doets is onderneemster en Zakenvrouw van het jaar 2017. Zij leidde haar reisonderneming met een focus op groei en uitbreiding, tot ze jonge vrouwelijke ondernemers ging coachen. De nieuwe generatie richt zich meer op het oplossen van maatschappelijke problemen, zoals klimaatverandering, dan de groene cijfertjes in het spreadsheet. Het zette haar aan opnieuw na te denken over massatoerisme en haar aanbod aan verre reizen.

VPRO Tegenlicht: De Ontgroeners

Je kunt de aflevering vanaf 17 oktober zien op TV NPO2 of via NPO Online.

VPRO Tegenlicht spreekt denkers en doeners met ideeën om onze maatschappij, waarin de zucht naar economische groei een automatisme is, een andere kant op te duwen. 

Credits:
Regie: Martijn Kieft
Research: William de Bruijn
Productie: Jeroen Beumer
Montage: Jeroen van den Berk
Eindredactie: Doke Romeijn en Geert Rozinga