Nieuws, Nieuws

Elske Doets in De Ondernemer: Reisaanbieders zien niets in voucherbank: ‘Branche wordt nu gestraft’

,,Ja, ik heb vernomen dat er een voucherbank gaat komen en nee, ik doe er niet aan mee.” Reisspecialist Elske Doets laat er geen misverstand over bestaan: ze voelt niets voor een staatslening waarmee zowel een (direct) faillissement kan worden voorkomen en klanten van reisorganisaties kunnen worden terugbetaald als zij geen genoegen nemen met een reisvoucher. Een miljoen Nederlanders hebben deze ontvangen nadat hun reis werd geannuleerd door de coronamaatregelen.

Als specialist op het gebied van reizen naar Amerika en Canada reageert Doets op het bericht van De Telegraaf dat inzage kreeg in de opzet van de regeling. De krant schrijft dat het kabinet waarschijnlijk deze week bekend maakt dat er een voucherbank komt. Brancheorganisatie ANVR heeft dit bevestigd.

Elske Doets: ,,Klanten hebben het recht op terugbetaling, maar lang niet iedere reisorganisator kan daaraan voldoen. De staat probeert hun leed zo te verzachten, maar het gaat hier om leningen van drie jaar. Hoewel het rentepercentage voor zover ik weet nog niet bekend is, zie ik hier niets in. Als je het mij vraagt, trek je jezelf alleen nog maar verder de afgrond in met zo’n lening”.

Doets: ‘Deze lening is een strop waar we aan opgeknoopt worden’

De Noord-Hollandse, die tevens in de race is voor de award voor Meest Inspirerende Ondernemer (MIO) van 2020, spreekt van een noodsprong van de overheid. Ze vraagt zich hardop af wat je aan een lening hebt. ,,Wat mij betreft zijn dit krampachtige knievallen vanuit de regering. Waarom krijgt de horeca wel steun en wij niet? Wij moeten toch ook door de winter zien te komen. Als branche worden wij nu gestraft omdat de consument rechten heeft. Deze lening is een strop waar we met z’n allen aan opgeknoopt worden. Ik had liever gezien dat de ANVR zich sterk had gemaakt voor een beter alternatief.”

,,Wij zijn met Doets Reizen nog in staat om onze klanten terug te betalen omdat zij zelf boter bij de vis hebben gedaan. Zo’n 70 procent van de geboekte reizen vindt overigens volgend jaar pas plaats. Zij tonen commitment richting hun passie. Het is te hopen dat we volgend jaar weer de vrijheid hebben om te kunnen reizen, al is het nog maar de vraag wie de behoefte nog voelt en wie het in financieel opzicht nog kan. Vergeet niet dat er een enorme sanering in de markt heeft plaatsgevonden.”

Totale waarde van verstrekte vouchers bedraagt een miljard euro

De totale waarde van alle verstrekte vouchers zou bijna een miljard euro bedragen. De staat is bereid om 400 miljoen euro beschikbaar te stellen. Volgens Erik Jan Reuver van de Stichting Garantiefonds Reisgelden (SGR) kunnen tegoedbonnen op deze manier worden terugbetaald tot uiterlijk 31 maart 2021.

De topman van SGR zegt tegen NOS dat het geen probleem is dat de leningen van de voucherbank nog niet de helft van de waarde van de tegoedbonnen dekt. ,,Een toenemend deel van de voucherhouders wil in de zomer van 2021 namelijk alsnog een nieuwe reis boeken of heeft dat intussen gedaan. Dat zien we nu al. Het restant moet door de touroperators zelf gefinancierd worden.”

Vakanties.nl kiest eveneens voor restitutie in 2021

Ondanks dat zowel de SGR als de ANVR aangeven dat een voucherbank een faillissementsgolf kan voorkomen, zit ook Judith Eyck (foto onderaan artikel) van vakanties.nl niet op een lening te wachten.

,,Wij zijn niet voornemens om gebruik te maken van de voucherbank”, laat zij in een reactie weten. ,,De vouchers hebben ons afgelopen jaar ontzettend geholpen omdat we anders acuut in de problemen waren gekomen. Maar we zijn een financieel gezond bedrijf en kiezen ervoor om in 2021 iedereen te restitueren in plaats van vouchers te geven. Dat vinden wij klantvriendelijker. Omdat de consumenten de vouchers afgelopen jaar hebben geaccepteerd, hebben zij ons voldoende tijd gegeven om onze processen in te richten op deze restitutie.”

Bron: De Ondernemer