Nieuws, Nieuws

Elske Doets in de Ondernemer: ‘Reisadviezen? Weer een Haags besluit waar je nul invloed op hebt’

Voor de reisbranche was 15 april een magische datum, maar het negatieve reisadvies lijkt nu te worden verlengd tot 15 mei. Reisondernemer Elske Doets is gewend geraakt aan slecht nieuws, maar mist nu toch echt licht aan het einde van de tunnel. Terwijl het in IJsland en de VS wél anders kan.

Als reisondernemer ben ik het afgelopen jaar ongelofelijk getraind geraakt in het verwerken van slecht nieuws. Maar jammer genoeg, of misschien gelukkig juist, raak je er nooit helemaal aan gewend. Want steeds is er weer die ene, magische datum waarop er mogelijk versoepelingen komen. Voor de reisbranche was dat de afgelopen weken 15 april. Maar sinds gisteren lijkt het erop dat het negatieve reisadvies, net als de avondklok, weer verlengd zal worden, om precies te zijn tot 15 mei. Waardoor alles wat je in gereedheid hebt gebracht om weer van start te gaan, alle energie die je hebt gemobiliseerd om binnenkort de trossen los te gooien, bám, keihard wordt ingehaald door een Haags besluit waar je nul invloed op hebt.

Als je al iets leert van zo’n nieuwe tegenslag is het dat je erachter komt tóch nog ergens over ruimte te beschikken om ermee om te gaan. Het punt is alleen: is het een troost of een kwelling daar achter te komen?

IJsland en VS heffen reisbeperkingen wél op

Ik moet me sterk vergissen of de komende maanden – hopelijk de laatste periode voor de echt relevante versoepelingen afgekondigd gaan worden – zullen een zeer verwarrend karakter krijgen. Wanneer ik kijk naar landen als IJsland en Amerika (waar we als Doets Reizen intensief zaken mee doen), dan zijn die hard op weg reisbeperkingen op te heffen voor reizigers met een vaccinatiepaspoort of een negatieve coronatest. IJsland koerst momenteel af op een datum van 1 mei. En de regering Biden wil op 4 juli de hele Amerikaanse bevolking gevaccineerd hebben, althans, degenen die dat willen. In beide landen is er dus licht aan het einde van de tunnel.

“Door verlenging van het negatieve reisadvies wordt alles wat je in gereedheid hebt gebracht om weer van start te gaan, bám, keihard ingehaald door een Haags besluit waar je nul invloed op hebt”

Elske Doets, reisondernemer

West-Europa: geen licht aan het einde van de tunnel

Dat licht zie ik in West-Europa nog niet. Of weinig. Waar wij hier op af lijken te koersen zijn politici die, gelet op de veronderstelde moeheid van de bevolking, lang aan strenge maatregelen lijken vast te houden. En een bevolking die er steeds minder begrip voor heeft dat de zwartste scenario’s leidend zijn bij het nemen van die strenge maatregelen. Voeg daarbij het gegeven dat ouderen vanaf 65 jaar zich op dit moment als eerste weer aan de reisbalies melden en het kan zomaar zijn dat ook de solidariteit tussen generaties extra onder druk komt te staan.

Soepel, streng of complex?

Hoewel ik niet, zoals demissionair minister Kaag, een speciale voorliefde heb om het woord ‘complex’ te gebruiken, is dat, nogmaals, wel precies het woord waarvan ik vrees dat het de komende maanden zal typeren. Wereldwijd zie ik een lappendeken van verschillende coronaregimes ontstaan, met elk hun eigen reisbeperkingen en -mogelijkheden. Wellicht nog drukker dan tot dusver zullen landen en hun inwoners naar elkaar gaan wijzen als zijnde ‘te soepel’ of ‘te streng’. Van Doets Reizen en de reisbranche als geheel vraagt deze diffuse situatie ongelofelijk veel flexibiliteit, uithoudingsvermogen en precisie, terwijl iedereen – ook ik – juist snakt naar onbezorgd genieten van herwonnen vrijheid.

Helaas, een rechte weg uit de lockdown bestaat niet.

Bron: De Ondernemer