Nieuws, Nieuws

Elske Doets in Happinez Magazine: ‘Senioren willen experimenteren’

Dit artikel verscheen eerder in Happinez Magazine

Elske Doets, zakenvrouw van het jaar 2017, schreef ‘De leeftijdloze samenleving’, om zo een nieuwe kijk te brengen op de begrippen Jong & Oud. Happinez Magazine ging met haar in gesprek.

Wat stoort je aan de manier waarop we met senioren omgaan?

“Net op het punt dat je gerijpt bent en begrijpt hoe het leven ten diepste in elkaar zit, zeggen we als samenleving: ‘Hou maar op, je bent niet meer nodig.’ Hoe zonde! Zo gooien we niet alleen veel talent weg, we storten ook senioren nodeloos in een isolement. Dat maakt ze eenzamer en ongelukkiger dan nodig is.”

Je schrijft dat je ervan overtuigd bent dat leeftijdsgrenzen grotendeels achterhaald zijn?

“De link tussen leeftijd en de manier waarop je je gedraagt wordt zwakker. Steeds vaker zie je jonge mensen die behoudend denken, terwijl senioren nog volop willen experimenten. Door ouderen te snel af te schrijven, verwijder je avontuur en creativiteit van de werkvoer en uit de samenleving.”

Wat zouden we winnen als we de wijsheid die ouderen meebrengen, beter inzetten en waarderen?

“Je krijgt er allereerst leukere en gezondere senioren door, die vaker worden uitgedaagd en levenslustiger in het leven staan. Daarnaast beschikken veel senioren over vaardigheden, kennis en veerkracht die maatschappelijk ongelofelijk van pas komen. Hoe ga je om met een conflict, bijvoorbeeld? Of: hoe beëindig je een relatie? Senioren kunnen zo veel betekenen voor anderen.”

Dit interview verscheen eerder in het nieuwe Hapinnez Magazine ‘Levenslessen van de Natuur’.