Nieuws, Nieuws

Elske bij EenVandaag NPO1: Hoe het vrouwenquotum het bedrijfsleven verdeelt

Er zitten nog steeds te weinig vrouwen op hoge posities in het bedrijfsleven. De SER, de belangrijkste adviesraad voor parlement en regering, adviseert een verplicht quotum in te stellen.

De SER gaf het bedrijfsleven in 2013 een duidelijke opdracht: meer vrouwen in de top. 7 jaar later blijkt de uitkomst wel heel dunnetjes te zijn, blijkt uit de laatste bedrijvenmonitor. Daarom moet het nu verplicht worden, schrijven de SER en de Commissie Monitoring Streefcijfer Wet bestuur en toezicht (WBT) in een rapport. Vanaf volgend jaar dienen bedrijven te groeien naar een percentage van 30 procent vrouwen in de raden en directies.

‘Lang genoeg gewacht’

Erleyne Brookman, directeur van PinkRoccade, vindt het jammer dat deze maatregel nodig is. Toch is ze wel blij met het quotum. “De situatie dwingt ons ertoe. We hebben als vrouwen lang genoeg gewacht op het bedrijfsleven en het gaat gewoon te langzaam. Dus om echt iets te forceren is een goed idee.”

Brookman zit zelf in een directie met veel mannen en daardoor moet ze zich soms wél aanpassen. “Ik sta mijn mannetje, maar je ziet wel dat vrouwen anders communiceren dan mannen. Daar moet ik bewust mee bezig zijn. Dus het kost mij meer energie soms om dingen te bereiken dan mijn mannelijke collega’s.”

 Dit item op uw eigen site plaatsenIs een vrouwenquotum een goede oplossing? Erleyne Broekman en Elske Doets zijn het oneens

‘Rem op vrouwelijke ambitie’

Elske Doets is allesbehalve blij met het vrouwenquotum. Doets is oprichter van de Young Lady Business Academy en helpt jonge vrouwen succesvol te worden in het bedrijfsleven. Ook was ze Zakenvrouw van het Jaar in 2017.

“Het is een rampzalige rem op de vrouwelijke ambitie. Een quotum kan averechts werken, omdat de bestuurlijke elite nu denkt: ‘geregeld, daar hoeven we het niet meer over te hebben’. Maar ze vergeten dat vrouwen ook aan de keukentafel heel vaak te beslechten hebben om voor ambitie uit te komen. En dat gaat een quotum niet oplossen.”

Noorwegen

Nederland is niet het eerste land waar een vrouwenquotum verplicht moet worden. In 2002 voerde Noorwegen zo’n quotum in. De gevolgen daarvan waren anders dan de regering had verwacht en gehoopt.

Om het quotum te ontlopen verlieten veel Noorse bedrijven de beurs of verplaatsten hun hoofdkwartier naar het Verenigd Koninkrijk. Beleggers trokken zelfs hun geld terug uit bedrijven. Er was sprake van een waardedaling van veel firma’s van 8 tot 15 procent.