Nieuws, Nieuws

Elske in AD. Hoe zet je jezelf echt uit? ‘Bedenk: zo onmisbaar ben je niet’

De kerstvakantie is begonnen! Even bijkomen. Hoe zorg je ervoor dat je daadwerkelijk oplaadt en niet aan je werk denkt? Lees het hele artikel uit het AD hier:

De kerstvakantie is begonnen! Even bijkomen. Hoe zorg je ervoor dat je daadwerkelijk oplaadt en niet aan je werk denkt? Een zakenvrouw, een e-mailcoach en een neuropsycholoog vertellen hoe je je hoofd even uitzet.

Beweeg en heb leuke gesprekken
,,Wat mij betreft wordt 2019 het jaar van het groeihormoon”, zegt een opgewekte Erik Matser aan de telefoon. Hij is neuropsycholoog, gespecialiseerd in jongvolwassenen met een burn-out. ,,Tegenwoordig maken we door een te stressvol leven te veel cortisol aan. De waarden van dit stresshormoon zijn vaak zo hoog dat ons lichaam zelden zonder zit. Tegelijkertijd nemen we te weinig ontspanning om groeihormonen aan te maken, de herstelhormonen. Daaraan kun je in de vakantie mooi werken.”
Matser tipt ‘3D’-sporten: niet achter de spelcomputer, maar teamsporten, rustig hardlopen of mountainbiken in het bos. Met een hartslag van rond de 100 slagen per minuut. ,,Daar laad je mentaal meer van op dan als je helemaal tot het gaatje gaat.” Ook leuke sociale contacten geven je groeihormonen een boost. ,,Nieuwe ideeën opdoen en je begrepen voelen in een gesprek – daarvan krijg je extreem veel energie.”

Wees duidelijk in je automatische e-mailantwoord
Heb jij gisteren ook de out of office-reply van je werkmail aangezet? En wat stond erin? ‘Ik lees onregelmatig mijn mail’? ‘Ik ben moeilijker bereikbaar’? ‘Ik reageer alleen op urgente zaken’? Zulke zinnetjes zijn onduidelijk voor jezelf én de ontvanger, zegt Arjan Broere. Hij is trainer en schreef het boek Overleef je inbox in 60 minuten.

,,Veel mensen nemen geen helder besluit of ze er wel of niet zijn. Met als resultaat dat ze alsnog driemaal per dag hun mail checken. Ze bagatelliseren het effect en zeggen: joh, vijf minuten mijn mail checken kost geen moeite. Maar het cognitief residu, zoals dat heet, is veel langer dan vijf minuten. We kennen allemaal zo’n mail die een uur door ons hoofd blijft spoken, om maar te zwijgen over een bericht dat je hele dag verziekt.”

Het fijnste is als een directe collega jouw berichten bijhoudt en urgente zaken beantwoordt, zegt Broere. Kan dat niet of moet je toch deels bereikbaar zijn: schrijf in je automatische antwoord dat je in noodgevallen kunt worden gebeld of ge-sms’t. ,,Dat verhoogt de drempel.”

Bedenk: ben ik écht onmisbaar?
Elske Doets is zakenvrouw van het jaar 2017. Ze leidt het succesvolle familiebedrijf Doets Reizen, dat reizen naar Canada en Amerika organiseert en is actief in haar eigen Young Lady Business Academy. Toch zet ze de telefoon tijdens haar gezinsvakantie naar Dubai eind december op stil. Hoe haar dat lukt? ,,Door duidelijke keuzes te maken. Als ik aan het werk ben, ben ik aan het werk. Op vakantie ben ik op vakantie. Dat weet iedereen binnen het bedrijf. Van die mannen die op de golfbaan met de telefoon aan hun oor een balletje wegslaan, snap ik helemaal niets. Die hebben de zaak niet onder controle, denk ik dan maar.”

Voor noodgevallen, zoals een bosbrand in een gebied waar klanten zitten, mogen ze Doets wel bellen, ook als ze in Dubai zit. ,,Maar bij veel zaken kun je je afvragen: is het echt nodig dat ik hiernaar kijk? Managers zouden zichzelf wel wat minder belangrijk mogen vinden, want vaak kan een collega het prima oplossen.”

Zet Slack, LinkedIn en appgroepen uit
Voor onze e-mail schakelen we een out of office-reply in, maar LinkedIn, chatplatform Slack of zakelijke whatsappgroepen dan? Die tetteren vrolijk door terwijl jij net ontspannen dat boek bij de open haard probeert te lezen. ,,Het is niet gek een zakelijke appgroep tijdens je vakantie te verlaten”, zegt e-mailcoach Arjan Broere. ,,Ik doe het ook met de groepsapp van hockeyouders. In die twee weken rond kerst zal er niets belangrijks gebeuren, dus stap ik er twee weken uit.”

Verder adviseert Broere om e-mail tijdelijk helemaal van je telefoon te verwijderen en alle meldingen van Slack, Linked­In of andere platforms uit te schakelen. ,,Zo kom je ook niet in de verleiding.”

 Ban perfectionisme uit je leven
,,Het zou mooi zijn als we massaal per 1 januari besluiten dat perfectionisme niet meer in ons leven thuishoort”, stelt neuropsycholoog Erik Matser. Hij noemt perfectionisme ‘dodelijk voor een plezierig leven’. ,,Al vanaf jonge leeftijd is er druk om het juiste te kiezen en alles goed te doen. Van het beste profiel kiezen op de middelbare school tot hoge cijfers halen voor taal en rekenen, terwijl je misschien veel beter bent in muziek of beweging. Ook veel werkgevers eisen het allerhoogste van hun werk­nemers.”

Matser pleit voor gedrevenheid in plaats van perfectionisme. ,,Doen waarin je goed bent en waarvan je energie krijgt, stimuleert de aanmaak van groeihormonen. Daarnaast verbetert je immuunsysteem, waardoor je nauwelijks meer ziek bent. Daarvoor zouden we op school en op het werk meer oog mogen hebben.”

Ook zakenvrouw Elske Doets pleit ervoor minder naar het perfecte plaatje te streven. ,,Ik heb drie prioriteiten in mijn leven gesteld: mijn bedrijf, mijn gezin en mijn lijf. Dat betekent bijvoorbeeld dat ik veel sport, maar geen tijd heb om naar het theater te gaan. En vriendinnen zie ik misschien maar vier keer per jaar. Niet perfect misschien, maar dat zijn mijn keuzes. Dat straal ik ook uit naar mijn werknemers. Excelleer waarin je goed bent en laat het andere over aan anderen.’’

 Bonustip, voor als je terugkomt op kantoor
Vast herkenbaar: na twee weken kerst­vakantie begin je vol goede moed op kantoor, maar na twaalven zit je alweer midden in de dagelijkse werkstress. Om dat gevoel te voorkomen, tipt coach Arjan Broere om je opgedane inzichten die eerste dag na de vakantie op papier te zetten. ,,Als je dat op je werkplek doet, ver­zilver je iets van die ontspanning die je hebt ervaren.”

Een laatste tip van Broere: schakel je automatische e-mail­antwoord niet meteen uit. ,,Dan maak je een zachte landing en heb je extra tijd om al die mails door te spitten.”