Nieuws

Overwin onzekerheid

Wanneer iemand weer eens oproept ‘uit je comfort zone te stappen’, en dat horen we vaak de laatste tijd, beluister ik dat niet zozeer als een advies om gekke dingen te gaan ondernemen of meteen op alles af te stappen waar je doodsbang voor bent. Maar als een zinnige stimulans al die patronen, vertrouwdheden en spullen die je om je heen hebt verzameld eens los te laten.

Dat je een keer niet weet wat je te wachten staat – onzekerheid, dus – is niet iets om voor weg te lopen, lijkt me, maar om te omarmen! Hoe kun je ooit het verhaal van je leven vertellen, weten wie je daadwerkelijk bent, als je onzekerheid uit de weg gaat? En je steeds van tevoren weet waar je op uitkomt? Op mijn Young Lady Business Academy merk ik iedere editie weer: het vooruitzicht iets te doen of te ambiëren waarvan de goedkeuring door de buitenwereld niet vaststaat – onzekerheid! – werkt verlammend. Meiden willen, veel meer dan jongens, voortdurend op alle fronten ‘aan het plaatje’ voldoen.

Mijn missie? Meiden het lef meegeven met die onzekerheid te leren omgaan. En wél buiten de lijntjes te kleuren.

Als ik wetenschapper zou zijn, ging al mijn energie naar de onderzoeksvraag ‘Waarom zijn meiden relatief gevoelig voor druk van buitenaf?’. En: ‘Hoe kun je ze uitrusten met het zelfvertrouwen dat nodig is om die externe druk te weerstaan? En hun eigen weg in te slaan?’. Met mijn non-profit initiatief Young Lady Business Academy benader ik deze vraagstukken niet wetenschappelijk, maar puur praktisch. Door ambitieuze meiden met topvrouwen als Neelie Kroes in contact te brengen en te laten kennismaken met hun bewogen levensverhaal (strekking: het kán!), hoop ik dat lef het uiteindelijk wint van de angst. En inderdaad, vaak blijkt de Academy het cruciale zetje te zijn.

Reikhalzend kijk ik dan ook uit naar de Young Lady Business Academy 4.0, die het komend jaar van 1 tot en met 5 juli plaatsvindt in het Erasmus Centre for Entrepreneurship in Rotterdam. Behalve dat ik de maximaal zestig deelnemers graag wil inspireren voor de carrière van hun dromen te gaan, hoop ik ook tijdens de nieuwe editie weer een klein beetje dichterbij het antwoord te komen, waar ik al zolang naar zoek: wat houdt meiden tegen?

Op de DeCorrespondent beluisterde ik dit jaar een prachtige podcast over levenskunst, met de vooraanstaande psychiater Damiaan Denys. Hij zegt over onzekerheid en de bijbehorende angst: ‘Angst is in deze betekenis een zinvolle waarde die de weg kan bereiden naar vrijheid.

Laat 2019 een jaar zijn van overwonnen angst en nieuwe vrijheid.