Nieuws, Nieuws

Waarom ik jonge vrouwen zo graag help bij hun weg naar de top

In ons deel van de wereld, in West-Europa, is het idee dat je helemaal zelf kunt bepalen wat je wilt worden. Of je nu een jongen bent of een meisje, dat zou niet mogen uitmaken. Als er een politicus opstaat, zoals laatst Thierry Baudet, die suggereert dat vrouwen andere taken in het leven hebben dan mannen, een andere bestemming, springen de journalisten bovenop hem. Alsof hij iets heel ouderwets heeft gezegd.

Maar, vraag ik me dan af, zijn de ideeën van Baudet wérkelijk zo ouderwets? Of, integendeel, nog altijd springlevend en invloedrijk? Als ik wel eens een lezing of een optreden verzorg voor jonge vrouwen, dan valt het me op dat ze vaak nog steeds schuchter en bescheiden zijn. En al of niet met rode wangen traditionele vragen stellen als ‘kunt u kinderen en carrière wel goed combineren?’ of ‘wat vinden uw kinderen ervan dat u zoveel voor een succesvolle carrière opzij zet?’. Vragen die nooit maar dan ook nooit aan mannen worden gesteld. Dus: hoezo hebben jongens en meisjes gelijke kansen? Overal, en dus ook bij jonge vrouwen zelf, leeft nog steeds het idee dat carrière maken voor vrouwen moeilijker en ingewikkelder is.

Met het oprichten van de Young Lady Business Academy wil ik die nog steeds schrijnende ‘achterstand’ zo snel mogelijk ongedaan maken. Niet alleen zie ik enorm potentieel onder jonge vrouwen! En doe ik niets liever dan hen kansen geven. Ik wil ambitieuze, jonge vrouwen ook vertrouwd maken met het idee dat ze, net als jongens, voor hun droombaan kunnen en mogen gaan. Daarvoor nodig ik topvrouwen uit, die komen vertellen hoe zij ‘het’ gedaan hebben: keuzes maken, lef tonen, de top bereiken. Zodat jonge vrouwen met eigen ogen zien: inderdaad, het kan gewoon…

Vragen als ‘ben ik goed genoeg?’, ‘houd ik het vol?’ en ‘hoe kan ik met een veeleisende baan ooit een fijne relatie hebben?’ zijn – helaas – typische, bij jonge vrouwen levende twijfels. En zelfs als je die twijfels niet hebt (hoera) en je durft als jonge vrouw hardop te zeggen dat je CEO of minister wilt worden, dan – zo heb ik maar al te vaak gezien – heb je alsnog een probleem. Word je arrogant gevonden. Vreemd aangekeken. Vaak ook door andere, jonge vrouwen.

Dus wat doe ik om jonge vrouwen te helpen; hun zelfvertrouwen te laten groeien? En wat is voor veel jonge vrouwen tegelijk een geweldige opluchting en stimulans? Dat ze op de Young Lady Business Academy omringd worden door louter enthousiaste leeftijdgenoten, die hen niet afremmen maar extra energie geven. Gevolg… Opeens durven studenten op de Academy wél hun ambitie uit te spreken, wél hun plannen op tafel te leggen, wél aan de slag te gaan en wél de diepste gevoelens achter hun droombaan te delen.

Dat kijkje in de ziel en die loskomende energie vind ik heel erg mooi. En ontroert me enorm.

Word je op de Academy, in één week, dan een compleet ander mens dat alles aankan? En zich optrekt aan de stappen die je zelf en studenten om je heen maken? Een beetje wel. Maar een topcarrière kun je natuurlijk nooit in één week afdwingen. Dus sta ik klaar voor ex-studenten om ze verder te helpen via een advies of zakelijk contact. Regel ik soms media-optredens. Of stages. Zodat je nóg dichterbij bij je droom komt. Op die manier blijft de Young Lady Business Academy ook na die intensieve week een springplank naar (verder) succes.

Tot slot. Waarom steek ik zoveel energie in en word ik zo blij ván de Young Lady Business Academy? Omdat ik bij elke editie weer ‘live’ zie gebeuren welke prachtige reis je als jonge vrouw kunt maken van twijfel naar zelfvertrouwen, van hoop naar resultaat, van richtingloosheid naar pure passie.

Juist omdat de buitenwereld zo vaak tegenstribbelt en zegt dat het niet kan, vind ik het de mooiste reis die er bestaat.