Nieuws, Nieuws

NHD: Naar USA met ’Engelenkast’

Een week lang werd Laura Besseling (22) ondergedompeld in de wereld van het betere zaken doen. De meubelmaakster voelde zich soms wat verloren tussen al die andere deelneemsters. Maar ze won toch.

Besseling, oorspronkelijk uit Avenhorn, was tot haar eigen verbazing al bij de selectie doorgedrongen tot de finaleronde van Young Lady Business Academy. In die ene week probeert top-onderneemster Elske Doets jonge vrouwen te stimuleren om het hogerop te zoeken.

Bijzonder

Laura kwam niet zomaar in dit gezelschap terecht. Twee jaar geleden maakte ze haar beroepsopleiding af met een bijzonder ontwerp. Daarmee won ze bij het Hout- en Meubilerings College (HMC) in Amsterdam al meteen een prijs voor het ontwerp van een slank kersenhouten kastje, bedoeld om spullen in te plaatsen die herinneren aan een overleden persoon.

Omarmen

,,Dat zijn dingen die je soms wil laten zien, op een mooie plek in huis”, vertelt ze thuis. ,,Soms wil je dat niet. Daarom bedacht ik de lindenhouten engelenvleugels. Die vormen de deuren, die de inhoud kunnen omarmen en beschermen.”

De inspiratie vond zij in de dood van een jeugdvriend. ,,Het was mijn eigen rouwproces”, vertelt Laura. ,,Dat kon ik op deze manier inhoud en vorm geven. Zoveel mensen stoppen hun verdriet weg. Ik hoop dat mijn meubels ze kan helpen, dat je je verdriet niet hoeft weg te stoppen of te vergeten.”

Meteen na de eerste presentatie van de engelenkast ging zij met haar partner mee naar Aruba. ,,Hij werkt bij het korps Mariniers. En nu zijn we weer terug in West-Friesland.” In die periode bleef zij nadenken over wat ze nu kon met de engelenkast van eigen makelij. ,,Ik liet dat aan allerlei mensen zien, niemand reageerde negatief. Dat zet je aan het denken.”

Gok

Toen een oud-klasgenootje van school Laura attent maakte op de Young Lady Business Academy, besloot ze de gok te wagen. De week in Rotterdam was confronterend, omdat Laura ontdekte dat zij als meubelmaakster ook een ondernemer kan zijn. ,,Het idee van Elske Doets is dat zij jonge vrouwen een zetje vooruit wil geven, omdat er nog zo weinig vrouwen aan de top van het bedrijfsleven staan. Ik was eerlijk gezegd al enorm blij dat ik door de selectie kwam en mee mocht doen.”

,,Wat ik in die week door al die contacten met andere onderneemsters en studenten heb geleerd is dat ik weet wat mijn echte passie is; dit soort mooie meubels maken. En nu krijg ik deze prijs, waardoor ik ook drie maanden stage mag lopen bij een groot meubelbedrijf in Amerika of Canada.”

Op tafel staat een diploma en een enorme bos bloemen. ,,Ik denk dat het nog wel een week duurt voordat ik besef dat het allemaal echt is.”

Bron: Noord-Hollands Dagblad