Nieuws, Nieuws

Elske Doets in de Quote

Elske Doets: ‘We zeiken veel, maar zouden elkaar juist moeten toejuichen’

Ter ere van haar eerst verdiende miljoen kletsten we bij met Elske Doets, ceo van Doets Reizen. Het werd een gesprek over de door haar gewenste mentaliteitsveranderingen in Nederland, de benodigde durf om van braaf naar bravoure te gaan en wat voor speeltjes zij voor haar man koopt.

‘Ondernemerschap is tegenwoordig een stuk sexyer dan toen ik begon. Als ik twintig jaar jonger was geweest, zou ik nu een startup zijn begonnen vanuit de zolderkamer, à la Jitse Groen. Maar toen ik het bedrijf van mijn vader overnam, Doets Reizen, vond ik dat zeker ook spannend.

Ik had rechten gestudeerd en wist nagenoeg niets van ondernemen. Toch heb ik het bedrijf gekocht en mezelf zwaar in de schulden gestoken. Vlak daarna kwam 11 september 2001 en dat was best heftig, al was het slechts een vingeroefening vergeleken met de crisis die we nu beleven in de reisbranche. Desondanks mocht ik mezelf al snel miljonair noemen, hoewel geld voor mij niet zaligmakend is.

Van braaf naar bravoure

Met het bedrijf ben ik altijd gericht geweest op groei. Maar toen ik in 2017 Zakenvrouw van het Jaar werd, voelde dat voor mij als het logische moment om ook mijn maatschappelijke betrokkenheid te tonen en een non-profitorganisatie op te richten. Met de Young Lady Business Academy probeer ik ambitieuze dames te laten groeien. Het gaat dan vooral om vrouwen tot 25 jaar. Die zijn nog niet verblind door geld en ondernemen nog puur omdat het hun passie is, zonder zorgen voor huis en gezin. In mijn ondernemerscarrière heb ik alles zelf moeten uitvinden, heel anders dan wanneer je een kantoorbaan hebt. In het begin was ik nog weleens jaloers op leeftijdsgenoten, maar als je dan 40 wordt en het gaat goed met je bedrijf heb je een zo veel grotere ontwikkeling doorgemaakt, zowel persoonlijk als qua vermogen. Sowieso heb ik een hekel aan de in Nederland heersende mentaliteit dat je je kop niet boven het maaiveld mag uitsteken. We zeiken veel, maar zouden elkaar juist moeten toejuichen. Middelmatigheid gaat ons namelijk niet verder brengen. Daarom probeer ik de vrouwen die ik begeleid stoerder te maken. We gaan veel sporten, want daarmee vergroot je je durf. Spring maar eens vanaf de grond op die tafel, durf het te doen. Van braaf naar bravoure.

Overigens mag de algehele mentaliteit in Nederland wat mij betreft wel veranderen. Mooi daarbij vind ik dat steeds meer vrouwen een technische opleiding doen en dat ook Nederlandse vrouwen met een migratieachtergrond er echt aankomen. Die zijn vaak niet met zoveel comfort opgegroeid en hebben nog die vechtersmentaliteit om meer te willen bereiken. Daar ben ik zeer van onder de indruk.

En als ik hen een beetje verder kan helpen, maakt me dat trots. Wat dat betreft is geld verdienen mooi meegenomen, maar ervaringen met anderen kunnen delen is veel waardevoller. Dat is pas echte rijkdom; het moet geen doel op zich zijn om in de Quote 500 te komen. Ik vind het veel belangrijker dat je maatschappelijke impact kunt maken. Of ik me dan nooit exorbitante persoonlijke uitgaven veroorloof? Jawel hoor, maar dat zijn dan speeltjes voor m’n man. Zo heb ik een Porsche Macan voor hem gekocht. De verkoper keek wel even raar op dat ik betaalde en dat die auto op mijn naam kwam. Ook wat dat betreft zijn we in Nederland aan een mentaliteitswijziging toe.’

ELSKE DOETS (48) Is eigenaar en ceo van Doets Reizen Bracht onlangs haar tweede boek uit: Bloei, een nieuw scenario voor groei.

Bron: Quotenet.nl